ACCES GRATUIT
Modificări la Codul fiscal
Reminder: Din acest an, acordarea deducerilor se face după reguli noi și mai mulți salariați pot beneficia de facilitate
Sistemul de acordare a deducerilor personale în cazul salariaților a fost revizuit complet, potrivit unei ordonanțe apărute în vara lui 2022, iar deducerea are din acest an, spre deosebire de ce era înainte, două componente - deducerea personală de bază și cea suplimentară - și se acordă în limita venitului impozabil lunar realizat.
Articolul continuă mai jos
Așadar, prin
OG 16/2022 s-a stabilit ca,
începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, deducerea pentru salariați, care este o sumă cu care se micșorează baza impozabilă la veniturile salariale pentru ca, în final, salariatul să nu mai plătească așa de mulți bani la stat, să aibă
două componente:
- deducerea personală de bază;
- deducerea personală suplimentară.
Astfel, de
deducerea personală de bază pot beneficia, din acest an, cei ce au un venit lunar brut de până 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară din luna în care realizează veniturile. Deducerile personale de bază se stabilesc potrivit următorului tabel:
În mod evident, cei cu venituri brute lunare din salarii ce depășesc nivelul reprezentând un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară nu pot beneficia de deducerea personală de bază.
Apoi,
deducerea personală suplimentară se acordă astfel:
- 15% din salariul de bază minim brut pe ţară pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul de 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară;
- 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 de ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învăţământ, părintelui (adoptatorului, celui ce îl are în plasament sau tutelă) care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.
Practic, tinerii angajați și salariații cu copii înscriși într-o unitate de învățământ
vor plăti un impozit și mai mic. Deducerea personală suplimentară de 100 de lei lunar
se acordă doar unuia dintre părinți, în cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului la școală și a unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar.
În plus, deducerile vizează acum
o nouă categorie de salariați, respectiv angajații nerezidenți care sunt prezenți o perioadă mai lungă de timp în România.
După cum spuneam, deducerile se calculează după noile reguli
începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023.
Anterior,
Codul fiscal stabilea că salariații care au un
venit lunar brut de până la 1.950 de lei (inclusiv) pot beneficia de o deducere personală
de la 510 până la 1.310 lei, în funcție de câte persoane au în întreținere.
Apoi, pentru cei cu venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.951 lei şi 3.600 lei, inclusiv, deducerile personale scădeau ca valoare pe măsură ce veniturile creșteau, iar pentru cei cu salarii de peste 3.600 lei nu se acorda deducerea personală.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (16)