Olandezii lucrează cu zece ani mai mult decât românii. Care este realitatea dincolo de statistici
Românii sunt activi în câmpul muncii, în medie, 31,3 ani, adică mai puțin decât toți ceilalți europeni. Olandezii, de pildă, lucrează cu 10 ani mai mult decât românii. La nivelul Uniunii, media este de 36 de ani și a crescut constant în ultimele două decenii, arată cele mai recente date ale Eurostat. Dincolo de statistici, una dintre explicații ar fi că locuitorii țării noastre au speranța de viață mai mică decât occidentalii sau nordicii.
Românii lucrează pentru cea mai scurtă perioadă dintre toți cetățenii din Uniunea Europeană. Alături de ei sunt italienii și grecii. La polul opus, olandezii, suedezii și danezii se pot lăuda cu peste 40 de ani de viață profesională.
Cât muncesc românii comparativ cu ceilalți europeni?
- Țările de Jos - 42,5 ani
- Suedia - 42,3 ani
- Danemarca - 40,3 ani
- Grecia - 32,9 ani
- Italia - 31,6 ani
- România - 31,3 ani
Nicoale Ciucă: Energia nucleară e o soluție viabilă pentru independența energetică a României
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că energia nucleară reprezintă o soluție viabilă pentru atingerea obiectivelor României privind independența energetică și decarbonizarea. Ciucă s-a întâlnit joi, la Palatul Victoria, cu John Hopkins, președinte și CEO al NuScale, companie americană care va dezvolta în România tehnologia reactoarelor modulare mici pentru producerea energiei nucleare, se arată într-un comunicat al guvernului României.
„Includerea energiei nucleare în taxonomia Uniunii Europene privind finanțarea sustenabilă este o soluție viabilă pentru atingerea obiectivelor României privind independența energetică și decarbonizarea.
Prin dezvoltarea în continuare a proiectelor în domeniul nuclear și al gazului natural, vom valorifica potențialul țării noastre de a deveni un hub energetic în regiune, vom dezvolta industria și vom crea noi locuri de muncă”, a afirmat prim-ministrul României.
România are nevoie de peste 600.000 de ingineri în următorii 10 ani, însă nu prea are unde să-i găsească
Este criză majoră de ingineri în România. Țara noastră are nevoie de peste 600.000 de ingineri în următorii 10 ani, însă nu prea are unde să-i găsească, deși vorbim despre unul dintre cele mai bine plătite job-uri. Salariul lunar pentru o persoană cu o experiență de câțiva ani poate ajunge până la 2.000 - 3.000 de euro net. În acest an, numărul total al absolvenților în domeniu este cu 35% mai mic față de necesarul pieței. În plus, mulți aleg să plece peste hotare după terminarea facultății.
România produce anual aproximativ 8.000 de ingineri, însă după absolvire, studenții iau calea străinătății. Teodor este licențiat în inginerie aerospațială. A decis să-și continue studiile în Olanda și n-ar refuza un loc de muncă în afara țării.
Comentarii articol (0)