Broșura e-Transport cu întrebări și răspunsuri a fost publicată de ANAF vineri și poate fi accesată aici. Obligativitatea acestui sistem pentru firme și PFA-uri a fost introdusă prin OUG 41/2022 - aproape de mijlocul lunii aprilie 2022 și a putut fi testat odată ce, pe final de mai 2022, a apărut documentația tehnică.
La ce întrebări răspunde documentul recent publicat? Între altele, despre transporturile ExWorks, DDP, ce trebuie completat când se subcontractează serviciul de transport de către transportatorul contractat de societate, care e situația caselor de expediții, dacă UIT trebuie înscris pe avizul de însoțire/factură, în ce măsură anumite societăți trebuie să se înscrie pentru folosirea e-Transport ș.a.m.d..
Notă: Verifică aici lista produselor riscante vizate și procedura de aplicare a sistemului e-Transport. Conform acesteia din urmă, raportarea în sistem vizează vehiculele rutiere care au o masă maximă autorizată de minimum 3,5 tone, dacă sunt încărcate cu bunuri riscante care au o masă brută totală mai mare de 500 kg sau dacă au o valoare totală mai mare de 10.000 de lei.
Deși în cazul e-Transport există termene de raportare și amenzi pentru neconformare, Guvernul a decis că sancțiunile vor putea fi aplicate abia din 1 octombrie 2022.
Reamintim, totodată, că la finalul acestei luni ANAF va organiza și un webinar cu aspecte generale privind e-Transport și e-Factura - detalii, aici.