Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Omenirea a consumat până joi tot ce poate să producă planeta într-un an. Sistemul alimentar a devenit „nebunesc”Omenirea a consumat până joi tot ce poate să producă planeta noastră într-un an fără să îşi epuizeze resursele şi va trăi pentru restul anului 2022
„pe datorie”, au avertizat ONG-urile Global Footprint Network şi WWF.
Astfel, ar fi nevoie de 1,75 de planete precum Terra pentru a acoperi nevoile populaţiei mondiale într-o manieră durabilă, potrivit acestui indicator creat de oamenii de ştiinţă la începutul anilor 1990 şi care, de atunci, s-a agravat în mod constant.
Această dată corespunde celei la care
„omenirea a consumat tot ceea ce ecosistemele pot să regenereze într-un an”, au precizat cele două ONG-uri.
„În cele 156 de zile care au mai rămas (până la sfârşitul anului - n.r.), consumul nostru de resurse regenerabile va consta în epuizarea capitalului natural al planetei”, a precizat Laetitia Mailhes de la Global Footprint Network într-o conferinţă de presă.
Apele Române anunţă rezerve de apă în scădere și fac apel la populație: Pentru activitățile casnice folosiți alternative, apa de ploaieReprezentanții Apelor Române fac încă un apel la responsabilitatea cetățenilor pentru folosirea rațională a resurselor de apă și pe cât posibil a economisirii acestora.
"Pentru activitățile casnice, vă recomandăm, acolo unde există posibilitatea, să apelați la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor", se arată într-un comunicat transmis joi de instituție.
Rezervele de apă sunt în scădere faţă de ultima raportare, dar sunt în continuare suficiente pentru a aproviziona beneficiarii sistemului centralizat. Totuși, sute de localităţi furnizarea apei a fost restricţionată de către operatorii din zonă. 274 de localităţi din 18 judeţe sunt alimentate restricţionat din sursa de apă de suprafaţă, iar 384 localităţi din 13 judeţe sunt alimentate restricţionat din foraje şi fântâni, potrivit ANAR.
"Chiar dacă rezerva (strategică) de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare își menține tendința de scădere până la sfârșitul lunii iulie, aceasta poate satisface necesarul de apă pentru toți beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de suprafață", potrivit comunicatului citat.
Din cauza economiilor la gaz, consumul mondial de cărbune se va apropia de maximul istoric în acest an (raport IEA)Consumul global de cărbune este posibil să se apropie în acest an de recordul absolut de opt miliarde de tone stabilit în anul 2013, pe măsură ce țările europene vor căuta să facă economii la gazele naturale din cauza problemelor cu Gazprom, a estimat joi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), informează Bloomberg.
„În ciuda încetinirii economiei mondiale şi a carantinelor din China, creşterea explozivă a preţului gazelor naturale, după invazia rusă din Ucraina, impulsionează utilizarea de cărbune la nivel mondial în acest an”, a apreciat IEA într-un raport publicat joi.
Tot acest consum ridicat vine într-un moment în care preţurile la cărbune au atins valori record, iar preconizatul embargo ce ar urma să fie introdus de UE pentru importurile de cărbune din Rusia va pune noi presiuni pe partea de aprovizionare.
Comentarii articol (0)