Motivând succesul programului Rabla Plus, prin intermediul căruia românii pot cumpăra autoturisme electrice și hibride, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are în plan lansarea unui program similar pentru stimularea achiziției de autoturisme electrice pentru flotele comerciale, conform unui comunicat de presă recent.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Momentan, programul se află la stadiul de studiu de impact și la analiza pieței, după cum a declarat Barna Tanczos, ministrul mediului. Programul Rabla Plus pentru autovehiculele destinate transportului de persoane și marfă ar urma să se lanseze în 2023.
„Este evident că nu doar autoturismele personale poluează, ci și autovehiculele destinate transportului de persoane și marfă. De aceea, venim în sprijinul agenților economici din România, cu un program destinat automobilelor electrice și hybrid plug-in din sectorul comercial. Lucrăm la studiile de impact și la analiza pieței împreună cu reprezentanții producătorilor și ai importatorilor auto și vom lansa Rabla Plus pentru flote comerciale în 2023”, a declarat Barna Tanczos, potrivit anunțului.
Potrivit statisticilor, 2022 este primul an pentru România în care se cumpără mai multe mașini verzi decât autoturisme diesel, numărul înmatriculărilor autoturismelor electrificate (full electric, hybrid plug-in și full hybrid) având o cotă de piață de 20,7% în primele șapte luni ale anului, față de perioada similară a anului trecut, în timp ce autoturismele cu motoare diesel dețin o cotă de doar 14% din total. Autoturismele cu motoare pe benzină rămân totuși preferatele românilor.
„Dacă ne uităm la autoturismele full electric, vedem o evoluție și mai spectaculoasă, o creștere a cotei de piață cu 300% în primele șapte luni, față de aceeași perioadă a anului trecut. Este un semnal că, pe de o parte, românii încep să înțeleagă din ce în ce mai bine importanța transportului nepoluant, iar, pe de altă parte, este rezultatul clar al programului Rabla Plus”, a declarat ministrul mediului.
Față de programele din anii precedenți, din acest an, prin intermediul Rabla Plus, solicitanții au putut casa două mașini pentru a obține un cuantum al ecotichetului mai mare. Mai exact, valoarea unui tichet pentru casarea unei mașini a fost de 51.000 de lei pentru achiziționarea unei mașini pur electrice sau a uneia pe hidrogen și 26.000 de lei pentru cumpărarea unei mașini cu motorizare hibridă, în timp ce, la casarea a două mașini, valoarea ecotichetului a fost de 54.000 de lei, în cazul cumpărării unei mașini electrice sau pe hidrogen, și de 29.000 de lei, în cazul unei mașini hibride.
În plus față de sumele menționate, la ecotichet se putea adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)