În această speță, instanța a reținut că, potrivit articolului 6 lit. a) din OUG nr. 51/2008 se poate solicita și acorda ajutor public judiciar, sub forma plății onorariului, pentru „asigurarea reprezentării, asistenței juridice și, după caz, a apărării prin avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori unui interes legitim în justiție, pentru prevenirea unui litigiu sau pentru soluționarea acestuia”.
Astfel, salariații care își acționează în instanță angajatorul sau cei care au fost concediați și consideră că această concediere a fost nelegală, se pot adresa instanței și pot solicita în cadrul acestei litigiu de muncă acordarea acestui ajutor judiciar.
OUG 51/2008 prevede că beneficiază de ajutor public judiciar persoanele al căror venit mediu lunar, pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 de lei, caz în care ajutorul se avansează în întregime de către stat.
Cea de a doua situație de acordare a acestui drept este cea în care venitul se situează sub nivelul de 600 de lei pe lună, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, iar în această situație salariații, cei care au acționat în instanță angajatorul, pot beneficia de un sprijin de până la 50% din contravaloarea serviciilor juridice.
Atunci când discutăm despre o concediere, deci, practic, despre faptul că persoana respectivă este lipsită în acel moment de mijloacele de existență care proveneau din salariu, instanțele vor ține cont de acest aspect și pot încuviința cererea privind ajutorul judiciar, în sensul desemnării unui avocat din oficiu pentru susținerea cauzei respective.
Deși putem spune că cei care sunt concediați nelegal pot bneficia de asistență juridică gratuită, o astfel de solicitare trebuie admisă de către instanța sesizată, aceasta urmând a verifica dacă persoana respectivă se încadrează în limitele prevăzute de OUG 51/2008.
Este adevărat că nivelul minim prevăzut, de 300 de lei, respectiv 600 de lei se raportează la ultimele două luni, însă această solicitare va fi analizată de la caz la caz.
Și în cazul unui conflict de muncă ce nu vizează o concediere salariații pot solicita acest ajutor, în special atunci când salariul pe care îl încasează nu asigură cel puțin 300 sau 600 de lei pentru fiecare membru al familiei.
Dacă luăm, de exemplu, cazul unui salariat încadrat la nivelul salariului minim care are în întreținere două persoane, constatăm că venitul mediu lunar net este sub 600 de lei și poate solicita acordarea acestui ajutor.
Valoarea onorariului cuvenit apărătorului din oficiu va fi stabilită tot de către instanță și va fi precizată în încheiere.
Comentarii articol (2)