România a avut în 2021 o productivitate a resurselor de 0,8127 echivalent euro pe kilogram, de aproape trei ori sub media UE, de 2,3 euro/kg.
Cu acest nivel ne-am clasat pe penultimul loc în UE, reușind să-i depășim anul trecut pe bulgari, care au înregistrat o scădere a productivității resurselor, în contextul crizei COVID-19.
Productivitatea resurselor este măsurată ca raport între PIB (la paritatea puterii de cumpărare pentru a permite comparația între state) și consumul intern de materiale (DMC).
DMC măsoară, potrivit Eurostat, cantitatea totală de materiale consumate direct într-o economie atât de către întreprinderi pentru producția economică, cât și de către gospodăriile populației.
Capacitatea de a utiliza cât mai eficient materiile prime ține de tehnologiile utilizate și de nomenclatorul de produse aflate în producție iar influențele se văd în productivitatea muncii și în poluarea mediului înconjurător.
România, ”unică” în UE
Analiza pe termen lung a evoluției DMC și PIB oferă o perspectivă asupra gradului de decuplare dintre DMC (presiune asupra mediului) și PIB (creștere economică).
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)