Cunoscuta publicaþie britanicã The Economist face o amplã analizã a motivelor care ar putea duce la o politicã restrictivã a guvernului britanic în raport cu muncitorii români ºi bulgari dupã 1 ianuarie 2007. The Economist crede cã în defavoarea românilor ºi bulgarilor în cãutare de locuri de muncã în Marea Britanie sunt situaþia politicã a actualului guvern, cât ºi situaþia economicã a þãrii.
The Economist subliniazã situaþia delicatã în care se aflã guvernul laburist de la Londra, prins pe picior greºit de opoziþia conservatoare.
Laburiºtii au lãsat în urmã cu doi ani uºile deschise pentru lucrãtorii din þãrile care au aderat la Uniunea Europeanã în ultimul val, apreciind cã nu vor veni mai mult de 15 mii de lucrãtori pe an.
Au fãcut o mare greºealã, scrie The Economist, amintind cã în ultimii doi ani au intrat cu acte în regulã peste 427 de mii de muncitori est europeni, cel mai mare val migraþionist de la hughenoþi încoace, continuã revista britanicã.
Aºadar, scrie The Economist, e puþin probabil ca guvernul Blair sã repete greºeala din 2004 ºi în cazul României ºi Bulgariei, mai ales cã din acest þãri "în mod deosebit sãrace" se poate sã vinã în Marea Britanie mai mulþi muncitori în cãutare de locuri de muncã.
În plus, apreciazã The Economist, nici contextul politic general în Uniunea Europeanã nu le e favorabil românilor ºi bulgarilor, dupã eºecurile în adoptarea Constituþiei Europene.
În a doua parte a articolului, The Economist invocã ºi motivele economice pentru care accesul la piaþa britanicã a muncii va fi limitat pe viitor.
Pânã acum guvernul Blair a crezut cã meritã sã riºte pe termen scurt o pierdere a popularitãþii pentru cã migraþia a adus o creºtere economicã notabilã.
Acum însã, scrie The Economist, la presiunile patronatelor, inclusiv a mai multor Camere de Comerþ, guvernul va trebui sã-ºi revizuie politica faþã de muncitorii români ºi bulgari.
În fine, The Economist scrie cã ultimul val de muncitori strãini a creat probleme serviciilor publice, care încep sã nu mai facã faþã cererilor sporite.
În concluzie, cotidianul britanic crede cã guvernul laburist se pregãteºte pentru "o jenantã întoarcere de 180 de grade în politica faþã de muncitorii strãini, pentru a evita o ºi mai mare dificultate politicã dacã ar accepta fãrã restricþii un nou val de imigranþi din România ºi Bulgaria."
Comentarii articol (0)