Masura de limitare temporara a fost introdusa la inceputul acestui an, o data cu aderarea Romaniai si Bulgariei la Uniunea Europeana.
Confom editiei electronice a cotidianului The Times, secretarul de stat care se ocupa de imigratie ar urma sa anunte mentinerea restrictiilor pentru muncitorii din cele doua tari in cateva zile.
Masura ar urma sa fie anuntata la putin timp dupa ce Oficiul National de Statistica din Marea Britanie a prezentat ultimele date privind imigratia si a atras atentia asupra ingrijorarii crescande a cetatenilor britanici referitoare la dimensiunile imigratiei.
Conform Oficiului National de Statistica, populatia Marii Britanii va spori cu circa un milion de persoane in urmatorii cinci ani ca urmare a afluxului de imigranti.
Rata medie anuala a imigratiei va depasi 240.000 de persoane, fiind cea mai mare de la venirea Partidului Laburist la putere.
Romani "self-employed"
La inceputul acestui an, autoritatile de la Londra au decis ca muncitorii necalificati din Romania si Bulgaria sa poata lucra in Marea Britanie in limita unei cote de 20 de mii de persoane, in special ca muncitori sezonieri in agricultura si industria alimentara.
Pe langa cota de 20 de mii de muncitori, romanii si bulgarii mai pot lucra in Marea Britanie doar ca angajati cu inalta calificare sau ca liber profesionisti, asa numitii "self-employed".
In primele sase luni ale acestui an, in Marea Britanie si-au gasit de lucru 75 de romani si bulgari cu inalta calificare, circa 1.100 au primit permise de munca, iar alti aproape 8 mii s-au inregistrat ca liber profesionisti.
In aceeasi perioada, aproximativ 6.500 de romani si bulgari au efectuat munci sezoniere in agricultura.
Cotidianul The Times sustine ca autoritatile britanice vor mentine restrictiile pentru romani si bulgari in ciuda ingrijorarilor exprimate de patronate si de fermieri.
Acestia considera ca mentinerea restrictiilor privind accesul pe piata muncii pentru romani si bulgari, va afecta economia Marii Britanii care are nevoie de mana de lucru care sa ocupe posturile evitate de britanici din cauza salariilor mai mici sau a programului de lucru dificil.
Comentarii articol (0)