Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti Robin Barnett a detaliat restrictiile de pe piata muncii britanice pentru romani si bulgari in anul 2007, o data cu aderarea celor doua state la Uniunea Europena si a precizat ca acestea vor fi reanalizate la un an de la aderare.
De asemenea, oficialii britnici au oferit din nou explicatii cu privire la motivele care au facut ca Marea Britanie sa impuna restrictii pe piata muncii pentru lucratorii romani si bulgari in conditiile in care nu a facut acest lucru pentru cetatenii din statele care au aderat la uniune in 2004.
Campanie de informare
Pe langa o linie telefonica gratuita la care pot afla informatii cu privire la modalitatea de a obtine permise de munca in marea britanie, cetatenii romani au la dispozitie si o pagina de internet: www.oim.ro, dar si avertismentele si explicatiile formulate miercuri de ambasadorul Marii Britanii si de reprezentanul ministerului de interne de la Londra, Christophe Prince.
Acesta a prezentat pedepsele prevazute pentru cei care vor incerca sa lucreze ilegal.
"Daca un roman sau un bulgar sunt gasiti lucrand ilegal in Marea Britanie amenda este de o mie de lire sterline, dar daca aceasta amenda nu e platita, respectiva persoana va fi trimisa in instanta."
Christophe Prince a precizat ca amenda pentru angajatori e de 5 mii de lire.
Reprezentantul ministerului britanic de interne a admis pe de alta parte ca efectul economic al prezentei romanilor in Marea Britanie a fost pozitiv, lucru asteptat si dupa 1 ianuarie 2007, dar, a subliniat el, cresterea numarului de imigranti dupa 2004 a impus actualele restrictii pentru romani si bulgari.
Modalitatile legale
La randul sau, ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett a prezentat modalitatile legale in care cetatenii celor doua tari vor putea munci in Marea Britanie.
Daca pentru persoanele cu o inalta calificare si pentru studentii regulile nu vor suferi modificari majore dupa 1 ianuarie, Robin Barnett a explicat ce se schimba pentru muncitorii necalificati.
Numarul locurilor de munca oferite de Marea Britanie pentru lucratorii sezonieri este de 20 de mii, locuri alocate in intregime romanilor si bulgarilor abia din 2008.
Robin Barnett a insistat ca impunerea de restrictii nu reprezinta discriminarea cetatenilor din cele doua tari.
Date fiind insa reactiile negative produse de acestea, atat in randul populatiei cat si la nivel oficial.
Dar nu risca Marea Britanie sa piarda un spijin important pe care cele doua tari l-ar putea oferi proiectelor britanice in Uniunea Europeana.
"Intr-adevar subiectul imigratiei este unul de dezbatere, dar daca privin lucrurile in ansamblu, relatia bilaterala este una excelenta."
"Trupele noastre actioneaza impreuna in Irak si Afganistan, avem o colaborare apropiata pe temele de politica externa, dar si in alte domenii cu relevanta in interiorul Uniunii Europene", a spus ambasadorul Marii Britanii.
Comentarii articol (0)