Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
De ce cresc prețurile. Explicația companiilorScumpirile galopante din ultimele luni sunt resimțite de noi toți. „Crizele suprapuse”, aceasta este de obicei explicația invocată de comercianți pentru prețurile majorate de la raft. Dar care sunt de fapt calculele economice care duc la scumpiri? Așa-numita „elasticitate” este criteriul în funcție de care companiile decid să majoreze sau să scadă tarifele pentru produse.
În cazul bunurilor considerate „inelastice” - precum apa, energia sau benzina - cererea nu se schimbă semnificativ ca urmare a unei creșteri a prețurilor. În schimb, în cazul produselor „elastice” - cum ar fi cafeaua, biletele de avion sau parfumurile - majorarea tarifelor are un impact major, pentru că vânzările scad.
Cheltuielile consumatorilor s-au menținut relativ sus până acum, în ciuda celei mai mari inflații din ultimele decenii. Experții spun că ajungem în cele din urmă la un punct de cotitură în care cheltuielile consumatorilor încep să scadă și aici intervine elasticitatea.
Banca Mondială a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei României în 2022Economia românească ar urma să înregistreze în acest an o creştere de 4,6%, a indicat marţi Banca Mondială, în raportul „Perspective Economice Globale” (Global Economic Prospects).
Estimările sunt mai bune faţă de cele avansate în luna iunie, într-un alt raport, când instituţia financiară internaţională arăta că România va consemna un avans de 2,9% în acest an. În schimb, previziunile pentru 2023 au fost înrăutăţite, indicând o expansiune a economiei României de 3,2%, faţă de un avans de 3,7% estimat în iunie, în timp ce prognoza pentru 2024 nu a fost modificată, indicând o creştere de 3,9%.
Economia românească a avut o evoluţie peste aşteptări în primul semestru din 2022, înregistrând un avans de 5,8%, datorită consumului privat robust şi a semnelor timpurii a redresării investiţiilor. Perspectivele depind de evoluţiile războiului din Ucraina şi de impactul acestuia asupra economiei europene.
Deficitul fiscal este pe un trend descrescător, dar rămâne la un nivel ridicat. Sărăcia ar urma să scadă la 11,7% în 2022, se arată în raportul realizat de Banca Mondială.
Petre Daea anunță noi metode de combatere a grindinei: Va fi pionierat în RomâniaCombaterea grindinei şi a fenomenelor extreme va putea fi efectuată cu ajutorul aviaţiei, al unui sistem cu baloane lansate în nori, dar şi cu generatoarele de la sol, susţine ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Petre Daea.
„Schimbările climatice sunt o realitate şi nu o ficţiune, iar prin sistemul acesta de combatere a grindinei şi stimularea precipitaţiilor, plecând de la dimensiunea cunoscută şi activată de câţiva ani cu acele rachete, acele degajări în norii respectivi, care determină preîntâmpinarea grindinei şi eliminarea distrugerilor posibile în momentul în care acestea apar, mai sunt încă trei componente.Una este aceea a aviaţiei şi suntem în faza finală cu experimentele, avem şi proiectul pentru susţinere ca până în 2024 să avem echipajul necesar pentru a putea interveni. Un sistem nou, care este împrumutat de la francezi ca tehnică, văzut, agrementat, şi până la sfârşitul anului ne vom dota cu acele baloane pentru a putea fi lansate în nori.Este pionierat în România. Şi evident, şi cu generatoarele de la sol pentru acei nori mai aproape de pământ, aflaţi la o înălţime mai mică, în aşa fel încât să completăm tot arsenalul de intervenţie, în condiţiile în care natura ne pune într-o asemenea situaţie”, a declarat Petre Daea, citat de Agerpres.
Comentarii articol (0)