Odată începută cercetarea disciplinară în privința abaterii presupus comise de un angajat, cei din comisia de cercetare află de săvârșirea de către un alt angajat, respectiv chiar acela care a făcut sesizarea în privința celui cercetat, că a comis și acesta, la rândul său o abatere disciplinară. Pentru că e mai simplu, îl introduce în cercetare și pe acesta din urmă și decide să-i sancționeze pe amândoi „dintr-o lovitură”. Doar că oricât de întemeiate ar fi dovezile că amândoi au comis abaterile respective, angajatorul trebuie să-i respecte drepturile din cadrul cercetării disciplinare și celui de-al doilea angajat.
Ce drepturi trebuie să respecte angajatorul, mai exact? Orice angajat ce urmează să fie trecut printr-o cercetare disciplinară trebuie informat în legătură cu obiectul cercetării, consecințele abaterii - mai exact, trebuie să i se spună cu ce anume a greșit și ce risc există dacă se confirmă vina sa. Mai departe, trebuie să-l informeze cu privire la locul, data și ora la care se va desfășura cercetarea, dar, poate cel mai important din economia acestei proceduri, trebuie să-i ofere timp suficient pentru a-și pregăti apărarea - între momentul convocării și cercetarea disciplinară, salariatul trebuie să aibă timp să își pregătească apărarea.
Dreptul celui cercetat de a fi asistat de către un consultant extern specializat în legislația muncii sau de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este și de a beneficia de un termen rezonabil pentru a-și pregăti întreaga apărarea e un imperativ în toată procedura aceasta și merită să amintim aici chiar și un exemplu din jurisprudență prezentat într-un alt material, anul acesta, când instanța a apreciat insuficient termenul de trei zile oferit de angajator.
Or, dacă-l introduce în mijlocul unei proceduri deja demarate ce vizează oricum pe altcineva, procedură care e astfel lărgită artificial și cu privire la fapta sa, e greu de imaginat cum anume își va mai putea pregăti apărarea cel de-al doilea angajat. În mod ideal, cele două cercetări nu ar trebui să se întrepătrundă, din moment ce vizează două persoane diferite și două fapte diferite. Ca să nu mai vorbim de riscul ca, în cadrul unei audieri la grămadă a celor doi angajați, să apară informații ce ar fi trebuit să rămână confidențiale, date personale care nu ar trebui să fie cunoscute de celălalt angajat cercetat ș.a.m.d. Prin urmare, pe măsură ce ne uităm mai atent la problemă, apar tot mai multe inconveniente.
Angajatorului nu ar trebui să-i scape din vedere, astfel, individualitatea celor două abateri și a procedurilor ce-i vizează pe cei doi angajați.
Util: 15 lucruri de știut despre cercetările disciplinare înainte de a începe una