ACCES PREMIUM
De ce premium?
Decontarea serviciilor turistice acordate salariatului: Documentația necesară pentru susținerea regimului fiscal favorabil
Acordarea unor bani de vacanță de către firmă pentru salariați poate "îmbrăca" trei forme - vouchere de vacanță, decontarea serviciilor turistice și prima de vacanță, însă doar primele două au un tratament fiscal preferențial. Deși nu este un beneficiu foarte folosit, decontarea serviciilor turistice în limita unui salariu mediu brut pe an este scutită de plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii.
Articolul continuă mai jos
În comparație cu prima de vacanță și voucherele de vacanță,
decontarea serviciilor turistice are un cost fiscal zero, beneficiul net pentru angajat fiind exact suma oferită de angajator, oricare ar fi ea până în limita de 6.095 lei în 2022. Mai mult, față de voucherele de vacanță, decontarea serviciilor turistice nu limitează concediul salariaților doar la teritoriul României.
Pentru a putea obține tratamentul fiscal favorabil, decontarea serviciilor turistice trebuie să aibă la bază o serie de documente, după cum a explicat,
într-o conferință,
Bogdan Cârpă-veche, senior manager la PwC România.
În primul rând, acordarea beneficiului extrasalarial privind decontarea serviciilor turistice trebuie să se regăsească în documentele de muncă, cum ar fi contractul individual de muncă sau regulamentul intern.
Documentele justificative pentru aplicarea regimului fiscal favorabil acestui beneficiu sunt, după cum a explicat Bogdan Cârpă-veche, următoarele:
- dovada că angajatul s-a aflat legal în concediu de odihnă, lucru care poate fi demonstrat printr-o cerere de concediu aprobată de angajator;
- dovada că a fost însoțit de membrii familiei, iar pentru susținerea gradului de rudenie vor trebui depuse copii după actele demonstrative (certificat de căsătorie și/sau certificate de naștere);
- facturi ale cheltuielilor pe care angajatorul urmează să le suporte: de cazare, de transport (tren, mașina, bilete de avion), pentru servicii de tratament etc.
După cum explica pentru redacția noastră, la început de an, Cristian Rapcencu, Managing Partner la Noutăți contabile,
factura emisă pentru serviciile turistice nu trebuie să fie neapărat făcută pe numele firmei, ci poate fi și pe numele salariatului care beneficiază de decontare.
Important de reținut în această privință este că factura emisă pentru serviciile turistice (indiferent că este pe numele angajatului sau al societății) este deductibilă în limita a 5% din fondul de salarii.
Plafonul pentru netaxarea decontării serviciilor turistice este în 2022 de 6.095 lei, iar ceea ce depășește această sumă se consideră a fi avantaj salarial și face obiectul impozitării și a contribuțiilor sociale obligatorii.
Citește mai mult despre
bani vacanta,
salariati,
angajatori,
vouchere de vacanta,
beneficii extrasalariale,
avantaje salariati,
avantaje fiscale,
cheltuieli vacanta
Specialiști citați în acest articol
Bogdan a absolvit Facultatea de Drept și Științe Administrative și deține o diplomă de master în Resurse Umane și Comunicare Managerială. S-a alăturat PwC România în anul 2011 în calitate de Consultant Senior, după o experiență de peste 8 ani în administrația publică centrală.
Bogdan este responsabil cu coordonarea serviciilor de asistență fiscală destinate persoanelor fizice pentru clienți mari din sectorul energiei, financiar sau retail, fiind implicat în proiecte de consultanță privind regimul fiscal aplicabil veniturilor persoanelor fizice, precum impozitarea veniturilor salariale, investiții sau rezidența fiscală.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)