Practic, nivelul de trai rezonabil și ce prespune acest lucru e un etalon important în mecanismele de insolvență personală (mai multe despre acestea, aici). Comisia însă nu a actualizat aceste criterii anual, așa cum o cere legea. Până la Decizia nr. 10/2022, recent apărută în Monitorul Oficial, Comisia n-a mai actualizat condițiile din 2019 (scriam despre ele, atunci, în acest material). „Pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil se utilizează valoarea coșului minim lunar de consum actualizată de către Comisia de Insolvență la Nivel Central cu sprijinul Institutului Național de Statistică prin raportare la valoarea indicelui prețurilor de consum pentru luna iunie 2022 față de aceeași lună a anului 2019”, scrie în recenta decizie.
Valoarea coșului minim lunar de consum reprezintă pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Această valoare reprezintă suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprită pentru plata datoriilor deoarece îi este necesară pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurării traiului zilnic pentru sine și familia sa. Doar că valoarea coșului minim se stabilește diferențiat de la o procedură de insolvență la alta.
Valoarea coșului minim lunar de consum este minimul necesar pentru asigurarea respectării drepturilor, libertăților fundamentale și demnității umane ale debitorului și ale persoanelor cărora acesta le asigură ori le datorează, în condițiile legii, întreținere în mod curent. |
A. Procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau procedura simplificată de insolvență
În mediul urban, valoarea coșului minim lunar de consum este:
a) 999 lei pentru fiecare adult;
b) 735 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani;
c) 525 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani.
Asta înseamnă că, într-o familie cu doi copii sub 14 ani, de exemplu, coșul are valoarea de 3.048 de lei. Pentru o persoană singură are valoarea de 999 de lei, iar pentru un părinte care crește singur un copil are valoarea de 1.734 sau 1.524 de lei, în funcție de cât de mare e copilul.
În mediul rural, valoarea coșului minim lunar de consum este:
a) 807 lei pentru fiecare adult;
b) 593 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani;
c) 425 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani.
Folosind aceleași exemple ca mai sus, asta înseamnă că, într-o familie cu doi copii sub 14 ani, coșul are valoarea de 2.464 de lei. Pentru o persoană singură are valoarea de 807 lei, iar pentru un părinte care își crește singur un copil are valoarea de 1.400 sau 1.232 de lei.
B. Procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active
Aici, situația stă diferit în sensul că valoarea coșului minim lunar de consum este egală cu valoarea salariului minim brut pe economie, indiferent că e vorba de mediul rural sau urban, iar pentru fiecare membru de familie al debitorului se vor adăuga valorii coșului minim lunar de consum valorile de mai sus (nu se înțelege exact de ce se trimite la ambele categorii de mai sus).
Dincolo de aceste sume, sunt încadrate și tipurile de cheltuieli și valorile stabilite (alimente, îmbrăcăminte, sănătate, transport, educație ș.a.m.d.), dar și exigențele minimale pentru locuințe așa cum sunt stabilite prin Legea locuinței.
Coșul minim de consum, celălalt coș minim de consum și salariul minim net
Cu tot cu o deducere personală, salariul minim net este puțin peste 1.500 de lei la ora actuală. Într-o casă unde ambii părinți sunt plătiți cu minimul și mai sunt și doi copii, atunci vom vedea că veniturile însumate ale celor doi (nu punem la socoteală în discuția aceasta alocațiile copiilor) sunt cam la același nivel cu valoarea coșului minim de consum în mediul urban și nu cu mult peste valoarea celui din mediul rural.
Cu toate că sumele avansate în Decizia nr. 10/2022 de către Comisia de insolvență reflectă o idee de trai rezonabil, nu trebuie să uităm că discuția se face în contextul procedurilor de insolvență, adică a unor persoane care au datorii semnificative și greu de rambursat în condițiile lor actuale.
Mai există însă și OUG nr. 217/2000 privind aprobarea cosului minim de consum lunar, care se presupune că ar trebui folosită pentru fundamentarea salariului minim - chestiune care până acum nu s-a întâmplat. Ne amintim că într-un raport publicat de Avocatul Poporului în februarie se arată că salariul minim din România este mult sub nivelul la care ar trebui să fie pentru asigurarea unui nivel de trai decent, raport unde se folosește ca reper valoarea estimată a coșului minim de consum pentru 2021 - una care oricum nu înglobează toate creșterile de prețuri survenite anul acesta. Ca atare, Avocatul Poporului sublinia la începutul acestui an cât de mare e diferența între salariul net și valoarea acestui coș minim pentru un nivel de trai rezonabil - discuția, aici.
Potrivit acestei ordonanțe, coșul minim de consum pentru un trai decent pentru un adult singur este de 2.708 lei pe lună, în timp ce salariul minim este de 2.550 de lei - doar că comparația nu se face cu această valoare, ci cu cea mult scăzută ca urmare a aplicării taxelor salariale.
Ca atare, coșul minim de consum pentru procedurile de insolvență personală și cel din OUG 217 sunt două chestiuni total diferite, care pleacă de la contexte complet diferite.
Comentarii articol (1)