„În ultima perioadă, din cauza modificărilor de natură recentă, dar şi a capacităţii reduse a Ministerului de Finanţe şi a structurilor sale subordonate, am asistat la situaţia în care actualizările programelor de asistenţă puse la dispoziţie de ANAF erau făcute foarte aproape de termenele-limită de depunere a declaraţiilor fiscale. Prin urmare, dezvoltatorii de programe informatice utilizate în activitatea de evidenţă contabilă depun eforturi uriaşe (financiare şi de altă natură) să îşi actualizeze propriile aplicaţii, iar persoanele desemnate de contribuabili să transmită declaraţiile ajung în situaţia de a se încadra la limită în termene. Eforturile făcute de contribuabili pentru a completa numeroase variante de declaraţii fiscale care dau erori se traduc în costuri şi consum de timp importante.
Probabilitatea de a transmite declaraţii eronate din cauza timpului scurt pentru întocmirea acestora este mai crescută comparativ cu situaţia în care declaraţia este disponibilă la timp, poate fi testată şi înţeleasă. în plus, în ultima perioadă, serverele ANAF, pe care trebuie depuse declaraţiile electronice, au avut timpi lungi de nefuncţionare sau de funcţionare deficitară, în special în perioadele de dinaintea termenelor de depunere. Amenzile contravenţionale aplicate pentru neîndeplinirea la termen a obligaţiilor declarative variază între o mie şi zeci de mii de lei”, explică inițiatorii proiectului.
Concret, se prevede un termen suplimentar de 15 de zile calendaristice pentru depunerea declarațiilor fiscale, în următoarele cazuri:
- serverele autorităților, pe care trebuie transmise electronic declaraţiile fiscale, nu funcţionează o perioadă cumulată de minimum 20 de ore, în intervalul orar 08:00 - 20:00, în cele cinci zile lucrătoare anterioare termenului de depunere;
- serverele autorităților, pe care trebuie transmise electronic declaraţiile fiscale, nu funcţionează fără întreruperi cumulate mai mari de două ore în cele două zile lucrătoare anterioare termenului de depunere;
- versiunile electronice ale declaraţiilor au erori ce împiedică declararea corectă a informaţiilor şi, în consecinţă, transmiterea lor este imposibilă cu minimum șapte zile lucrătoare înaintea termenului de depunere;
- versiunile electronice ale declaraţiilor sunt nefinalizate cu cel puţin șapte zile lucrătoare înaintea termenului de depunere.
În altă ordine de idei, documentul conține și o propunere legată de amenzile din Codul de procedură fiscală. Mai exact, se prevede abrogarea regulii speciale prin care s-a stabilit, astă-vară, că amenzile de procedură fiscală pot fi aplicate chiar și după ani de zile de la săvârșirea faptelor, nu doar în șase luni.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie adoptat și de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.