De exemplu, dacă avem un SRL care are activități de producție și distribuție și dacă dorim să transferăm activitatea de distribuție către o altă firmă, putem face asta fie prin divizare, fie putem vinde acea ramură de business, ca un transfer de business. Este un contract clasic de vânzare-cumpărare, doar că, în loc să vindem un bun sau să prestăm un serviciu, vindem o ramură de business”, a explicat, la o conferință recent organizată de avocatnet.ro, Mircea Dumitrașcu, Partner la NOA.
Specialistul a detaliat pe scurt cam ce condiții esențiale trebuie bifate pentru a face un transfer de activitate, dar și efectele fiscale ale acestei operațiuni:
„Ceea ce trebuie să luăm în calcul pentru această categorie de transfer este că e foarte important ca ceea ce vindem să reprezinte o ramură de activitate de sine stătătoare, va trebui să avem în vedere faptul că transferul trebuie preluat de societatea beneficiară și ramura trebuie să-și continue activitatea. Operațiunea este neutră din punct de vedere fiscal. Acest mecanism de transfer se poate întâmpla ca aport (vindem contra unui preț, caz în care acesta e impozabil, totuși) sau se poate întâmpla ca transferul să aibă în contrapartidă o emitere de părți sociale (adică, în loc să plătim cu bani, plătim cu părți sociale în societatea care primește businessul, caz în care nu se datorează impozit). Ce mai e de menționat e că un astfel de transfer de business, prin respectarea unor criterii, este neutru din perspectivă de TVA.”
Conform Mariei Pascu, Senior Tax Manager la NOA, transferul de activitate este o alternativă ideală pentru divizare. De ce? În esență, pentru că divizarea este o procedură mai de durată și mai greoaie decât un simplu transfer. Specialista a detaliat care sunt principalele plusuri și minusuri ale celor două operațiuni.
„Transferul de business poate fi o alternativă foarte bună la divizare. În sensul în care divizarea este o operațiune greoaie și de durată. Și, atunci, de foarte multe ori, companiile aleg să meargă pe calea mai ușoară a transferului de activitate, care implică doar pregătirea unui contract și predarea efectivă. Nu durează atât de mult, nu avem perioadă de opoziție și nici perioadă de auditare. În schimb, la transferul de activitate avem dezavantajul că este necesară evaluarea, mai ales dacă vorbim de un transfer între părți afiliate (ceea ce se întâmplă de cele mai multe ori) - o să avem acel cost de evaluare.
Și, din punct de vedere fiscal, divizarea este neutră din perspectiva TVA (automat) și a impozitului pe profit (dacă avem o ramură de activitate). La transferul de activitate, din punct de vedere al impozitului pe profit, nu există acea neutralitate, pe când la TVA neutralitatea există dacă avem o linie de business - deci, acesta ar fi dezavantajul transferului de activitate față de divizare. Trebuie să punem în balanță faptul că, fiscal, o să se impoziteze transferul versus procedura greoaie și de durată de la divizare și costurile mai mari implicate”, a precizat Maria Pascu.
Apoi, specialista a prezentat principalele diferențe între fuziune/divizare și transferul de activitate:
„E o diferență de timp de câteva luni. Dacă la fuziune/divizare -- cu toată perioada de opoziție, de publicare, de aprobare și așa mai departe -- procedura poate dura între șase și opt luni, la transferul de afacere procedura se poate implementa în aproximativ o lună. Iar în ceea ce privește costurile, în ambele cazuri putem să avem costuri juridice de consultanță, ca să facem toate acele analize pre-operațiune, dar în cazul fuziunii sunt costuri mai mari pentru că și procedura este mai greoaie și trebuie întocmite mult mai multe documente, iar analiza e mult mai complexă.
Costuri de evaluare, în principiu, la transferul de afacere putem să avem, cu precădere; putem să avem și la fuziune/divizare, dar doar dacă mergem pe metoda evaluării globale. Taxe notariale avem în ambele cazuri, dacă sunt implicate imobile. Și un alt punct, în cazul transferului de afacere, este acel preț al tranzacției și acel impact în cash flow, pe care nu-l avem în cazul fuziunii/divizării.”
Important: Informații mai multe despre restructurarea afacerilor pot fi găsite în articolul de aici și în înregistrarea integrală a conferinței cu specialiștii de la NOA. În plus, poți citi despre riscurile fiscale ale restructurărilor de business.
Comentarii articol (0)