Conform actului normativ, lista actualizată a contribuabililor mijlocii a fost făcută în baza informațiilor deținute de ANAF la data de 25 octombrie 2022. Mai precis, vorbim de 15.000 de contribuabili selectați pe baza criteriului de bază și de 127 de contribuabili selectați pe baza criteriului grupului fiscal unic. Asta înseamnă cu peste 3.000 de firme mai puțin decât în lista precedentă (în care figurau 18.478 de firme medii).
Noua listă a contribuabililor mijlocii pote fi consultată integral în fișierul de aici, iar lista sediilor lor secundare - în fișierul de aici.
Potrivit măsurilor pregătite de ANAF, calendarul de implementare a fișierului SAF-T este modificat pentru a stabili că firmele care ies la 1 ianuarie 2023 din lista mijlociilor vor scăpa anul viitor de raportarea ce se face prin declarația 406. Practic, firmele mijlocii care vor deveni mici vor implementa raportarea SAF-T din 2025. În același timp, ANAF stabilește că firmele mici devenite medii de la 1 ianuarie 2023 vor trebui să implementeze raportarea SAF-T chiar din 2023.
Anterior, redacția noastră întrebase reprezentanții ANAF dacă lista veche a contribuabililor mijlocii este actualizată la zi și dacă se intenționează republicarea ei pe final de 2022. Răspunsurile, însă, au fost destul de vagi, indicându-se doar că lista veche era cea „de actualitate”, dar fără a indica dacă se lucrează la o reclasificare. Ulterior, chiar șeful ANAF a declarat că lista este neschimbată și că aceasta va fi modificată și republicată.
Nota redacției: Răspunsul integral al ANAF este disponibil în fișierul atașat acestui articol. Din considerente legate de prelucrarea datelor personale, am decis anonimizarea semnăturii reprezentantului ANAF care a dat curs solicitării noastre. De asemenea, sublinierile din document ne aparțin. |