În primul rând, autoritățile au făcut ajustări la calendarul de implementare a raportării fișierului SAF-T prin declarația 406. Acestea se referă la ieșirile din și intrările în lista contribuabililor mijlocii:
- firmele încadrate la categoria celor mijlocii la 31 decembrie 2021 și care de la 1 ianuarie 2023 trec la categoria celor mici vor avea obligația raportării SAF-T de la 1 ianuarie 2025; acestea pot opta, totuși, dacă vor, să înceapă raportările mai devreme - din 2023 sau din 2024 (opțiunea se exercită printr-o primă depunere validată a declarației SAF-T, dar aceasta este irevocabilă);
- firmele încadrate la categoria celor mici la 31 decembrie 2021 (care s-au menținut la această categorie în 2022) și care trec la categoria celor mijlocii la 1 ianuarie 2023 vor avea obligația raportării SAF-T de la 1 ianuarie 2023.
În al doilea rând, Ordinul 2.518/2022 a operat modificări la Ordinul 3.610/2016, care conține regulile pentru administrarea și selectarea contribuabililor mijlocii. Mai precis, s-a stabilit că lista contribuabililor mijlocii cuprinde un număr maxim de 15.000 de contribuabili selectați în funcție de criteriul de bază, iar la aceștia se adaugă 127 de contribuabili selectați pe criteriul grupului fiscal unic. Anterior, numărul maxim de contribuabili mijlocii, selectați pe criteriul de bază, era stabilit la 18.478.
Criteriul de bază este unul dintre cele trei mari criterii folosite la selecția contribuabililor mijlocii, așa cum reiese din Ordinul ANAF 3.610/2016. „Criteriul de bază, reprezentând criteriul valoric agregat, este rezultatul agregării a 3 indicatori selectați din punct de vedere economic și bugetar”, scrie în actul normativ, cu precizarea că sunt folosite următoarele proporții: cifra de afaceri - 50%, volumul obligațiilor fiscale declarate - 30%, volumul cheltuielilor cu personalul - 20%.
Apoi avem criteriile specifice de selecție - criteriul de reprezentare fiscală (din categoria contribuabililor mijlocii fac parte contribuabilii nerezidenți pentru care contribuabilii mijlocii au calitatea de reprezentanți sau reprezentanți fiscali) și criteriul grupului fiscal unic (se încadrează în categoria contribuabililor mijlocii reprezentantul fiscal și membrii aparținând grupului fiscal unic de TVA, cu condiția ca unul dintre aceștia să îndeplinească criteriile de selecție specifice firmelor medii). Însă, conform ordinului ANAF de joi, criteriul de reprezentare fiscală a fost eliminat, astfel că la criteriile specifice rămâne numai cel cu grupul de TVA.
Dincolo de criteriul de bază și criteriile specifice, mai există și criteriul continuității (aici nu sunt schimbări). Acest criteriu prevede, în esență, că scoaterea din lista mijlociilor intervine după ce timp de trei ani consecutivi nu mai sunt îndeplinite anumite reguli (începând cu data de 1 ianuarie a anului următor de după expirarea perioadei de trei ani).
În fine, o ultimă precizare importantă este că actualizarea listei contribuabililor mari, care trebuia făcută până la 10 decembrie 2022, a fost amânată de ANAF pentru 10 decembrie 2023. Autoritățile motivează că schimbările față de acum un an sunt prea mici pentru a face ajustări atât de repede.
Un proces amplu de reclasificare a companiilor active a început acum un an. La acel moment, ANAF a reușit numai actualizarea listei contribuabililor mari, fără să ajungă să actualizeze și lista contribuabililor mijlocii. Astfel, această chestiune este rezolvată acum, pe ultima sută de metri înainte de introducerea obligației de raportare SAF-T pentru firmele medii.
Comentarii articol (0)