Cele mai multe date personale pe care le prelucrează angajatorii, probabil, sunt cele prelucrate în temeiul unor prevederi legale. Firma are diverse date ale angajatului pentru că așa cere Codul muncii, diverse ordonanțe, HG-uri și ordine de ministru ce tratează chestiuni de legislația muncii sau conexe, Codul fiscal, ordonanța cu concediile medicale ș.a.m.d..
Doar că art. 35 alin. (1) din Codul muncii nu e unul dintre aceste cazuri. Aici, legea nu-l abilitează și nu-i cere angajatorului să obțină o informație de la angajat - respectiv dacă are vreun alt contract de muncă al cărui program s-ar suprapune cu programul în discuție. Nu doar că nu-i impune asta angajatorului, îi spune și că „nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care își exercită acest drept”, adică acela de a lucra cu mai multe contracte de muncă.
Deși principiul ce guvernează prelucrarea datelor personale este tocmai minimizarea, angajatorul ar merge în direcția opusă acestuia dacă ar pretinde de la angajat: a) declarații pe propria răspundere că nu lucrează în același timp la alți angajați; b) declarații cu privire la programul concret pe care salariații îl au la alți angajatori ș.a.m.d..
Și deși sunt situații în care unul dintre angajatori trebuie să știe de eventuala existență a altor angajatori ai salariatului, această situație generată de suprapunerea programelor de lucru nu este una dintre ele. Exemplele cele mai cunoscute ar fi declararea funcției de bază sau situația contractelor part-time, când vorbim de evitarea suprataxării.
Deși angajatorilor nu le este recomandată folosirea consimțământului ca temei de prelucrare a datelor personale, din cauza raportului de subordonare dintre părți, mulți se folosesc adesea de acesta pentru „a se acoperi”: „angajatul a fost de acord”, „angajatul a semnat” etc. Pentru că acest temei nu va putea sta în picioare, în eventualitatea unui control din partea autorității de protecția datelor, angajatorul va trebui să găsească un alt motiv pentru prelucrare. Îl obligă vreo prevedere legală să se asigure că angajatul său respectă acea limitare din art. 35 alin. (1) din Codul muncii? Nu. Va putea fi sancționat angajatorul dacă vreunul dintre angajații săi are programe de lucru suprapuse? Nu. Prin urmare, justificarea pentru culegerea acestor informații de la angajați este greu de găsit.