Regulamentul european privind colectarea și schimbul de date pentru serviciile de închiriere de locuințe pe termen scurt a fost recent publicat în Jurnalul Oficial al UE și a fost adoptat cu scopul de a oferi autorităților publice date și instrumente relevante astfel încât doar cei înregistrați legal pentru a oferi locuințe de închiriat pe termen scurt să poată publica anunțuri pe platformele online.
Din cuprinsul textului aflăm că acesta nu se va aplica de anul acesta, ci din 20 mai 2026, ceea ce oferă statelor membre timp suficient pentru a stabili procedurile de înregistrare, a adapta procedurile existente la prevederile regulamentului și a stabili Puncte Unice de Acces Digital (Single Digital Entry Points), permițând astfel platformelor și gazdelor să se adapteze la noile cerințe.
„Regulamentul privind închirierea de locuințe pe termen scurt este un element important în asigurarea unei mai mari transparențe în domeniul închirierii pe termen scurt și în sprijinirea autorităților publice în promovarea turismului durabil. Colectarea și schimbul de date vor permite punerea în aplicare a unor politici locale eficace și proporționale pentru a aborda provocările și oportunitățile asociate sectorului închirierilor pe termen scurt. Regulamentul asigură un echilibru între promovarea inovării și protejarea comunităților. El permite o concurență loială în cadrul sectorului, garantând consumatorilor calitate în același timp. Pe ansamblu, acest regulament va contribui la un ecosistem turistic mai sustenabil și va sprijini tranziția digitală a acestuia”, declara ministrul valon al turismului, cu ocazia adoptării regulamentului de către Consiliul UE, în martie anul acesta.
Așadar, scopul principal al noului regulament este stabilirea unor reguli uniforme pentru generarea și partajarea datelor despre serviciile de cazare pe termen scurt pentru autoritățile publice.
Asta va presupune, desigur, introducerea unor proceduri de înregistrare la nivel național pentru gazde și unitățile lor, inclusiv emiterea unui număr unic de înregistrare pe care clienții îl vor putea vizualiza în dreptul unității de cazare, pe platforma dedicată.
Lunar, în principal, platformele de închirieri pe termen scurt vor trebui să transmită date despre activitatea unităților, inclusiv numărul de înregistrare - aici, statele membre vor avea posibilitatea de a cere inclusiv date privind veniturile rezultate din închiriere, ceea ce va facilita, în avantajul statului, o mai bună colectare a taxelor și impozitelor.
Regulamentul se va aplica în mod direct tuturor statelor membre, adică și în România, fără să fie nevoie de o lege de transpunere, însă autoritățile vor trebui să stabilească prin acte normative naționale mecanismele necesare pentru schimburile de date. Mai exact, statele trebuie să asigure că procedurile de înregistrare operează pe baza declarațiilor făcute de gazde și să ofere un număr de înregistrare unic fiecărei unități. De asemenea, trebuie să stabilească un Punct Unic de Acces Digital pentru colectarea și transmiterea datelor activității și numărului de înregistrare furnizate de platformele de închiriere pe termen scurt.
Concret, platformele de închirieri pe termen scurt (Booking, AirBnB și altele asemenea) vor transmite lunar autorităților publice date privind numărul de nopți pentru care a fost închiriată o unitate, numărul de oaspeți, numărul de înregistrare al unității și adresa web (URL) a listării unității. Regulamentul prevede o derogare pentru platformele mici / micro, care nu au atins un prag mediu lunar de 4.250 de listări în trimestrul precedent și care vor putea transmite datele manual și trimestrial, nu lunar.
Prin colectarea și partajarea datelor enumerate, autoritățile publice vor avea posibilitatea de a identifica unitățile oferite pentru închiriere pe termen scurt care nu au un număr de înregistrare valabil. Regulamentul include mecanisme prin care platformele sunt obligate să verifice și să asigure că unitățile listate sunt înregistrate corespunzător și să elimine sau să dezactiveze accesul la listările care nu respectă aceste cerințe.
Comentarii articol (2)