ACCES PREMIUM
De ce premium?
Clarificare adusă de Legea 283/2022
Perioadele petrecute de funcționarii publici în formare profesională sunt asimilate timpului de muncă
Legea 283/2022 a introdus în Codul administrativ o clarificare privind timpul petrecut de funcționarii publici în formare profesională, mai exact, aceste perioade sunt asimilate timpului de muncă și, pe cât posibil, ar trebui să se desfășoare în timpul programului de lucru.
Articolul continuă mai jos
Codul administrativ stabilește, și în prezent și anterior modificărilor aduse de
Legea 283, că funcționarii publici beneficiază de drepturile salariate cuvenite cât timp se află în formare și perfecționare profesională, dacă programele sunt organizate la inițiativa sau în interesul autorității/instituției publice sau sunt urmate de funcționar din propria inițiativă, doar cu acordul persoanei care are competență de numire și dacă perfecționarea are legătură cu domeniul de activitate sau specificul activității derulate în cadrul autorității/instituției.
Completarea adusă articolului 458, alin. (5) din Codul administrativ, care precede prevederea menționată mai sus, stabilește că
"perioadele în care funcționarii publici urmează programe de formare și de perfecționare profesională sunt asimilate timpului de muncă și se desfășoară, atunci când este posibil, în cadrul programului de lucru".
Asta înseamnă că dacă orele de formare au loc în afara orelor de program, funcționarii publici au dreptul la compensarea orelor muncite suplimentar, prin ore libere plătite, în termen de 60 de zile calendaristice, sau prin plata unui un spor de 75% din salariul de bază, solda/salariul de funcție sau indemnizația de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate.
Potrivit prevederilor Codului administrativ existente din 2019, autoritățile au obligația de a asigura participarea pentru fiecare funcționar public la cel puțin un program de formare și perfecționare profesională o dată la doi ani.
Această clarificare pune în acord prevederile din Codul administrativ cu cele din Codul muncii și creează o similitudine între salariați și funcționari publici în privința formării profesionale.
Notă: Când Legea nr. 283/2022 se afla în Parlament, sub formă de proiect, în cuprinsul său era trecută și o prevedere ce reglementa expres în Codul muncii faptul că perioada petrecută la cursurile de formare profesională impuse de angajator constituie timp de lucru. Însă, la oficializare,
prevederea a fost eliminată deoarece considerarea perioadei petrecute de angajat la cursuri ca timp de muncă era oricum o chestiune recunoscută chiar
printr-o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene din 2021.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.