ACTUALIZARE (07.03.2023): Proiectul de lege a fost retras de inițiator, astfel că nu poate fi dezbătut, adoptat și aplicat. Acesta și-a terminat traseul legislativ.
__________
“Prosumatorii cu instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile beneficiază de compensarea cantitativă (...) pentru punctele de consum de la toate proprietăţile prosumatorului în cauză”, va scrie în Legea 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale după ce proiectul de lege de la Senat va ajunge să se aplice.
Potrivit legii, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unități de producere a energiei electrice cu o putere instalată de până în 200 kW și cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, furnizorii de energie electrică sunt obligați:
- să realizeze în factura prosumatorilor o compensare cantitativă, respectiv să factureze doar diferența dintre cantitatea de energie consumată și cantitatea de energie produsă și livrată în rețea;
- să reporteze în facturile prosumatorilor, în situația în care cantitatea de energie produsă și livrată în rețea este mai mare decât cantitatea de energie consumată, diferența dintre cantitatea livrată și cea consumată, prosumatorii putând utiliza cantitatea de energie reportată pe o perioadă de maximum 24 de luni de la data facturării.
După această perioadă, prosumatorii respectivi vor putea vinde energia electrică produsă pentru prosumatorii cu o putere instalată între 200 kW și 400 kW.
Scopul viitoarei legi este „să încurajeze cât mai mulţi români să devină prosumatori, având în vedere că deşi avantajele sunt numeroase, pe termen lung, investiţia iniţială este substanţială şi se amortizează în timp. Cu alte cuvinte, actuala propunere legislativă reprezintă un impuls în plus pentru utilizarea instalaţiilor de energie verde”.
Potrivit Legii 123/2012, prosumatorul este clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui.
Interesant este că, pe de o parte, se încurajează producția de energie electrică din surse regenerabile, inclusiv prin proiectul de față, iar pe de alta, se descurajează. Mai exact, printr-o ordonanță oficializată marți, a fost introdusă o măsură contestată, respectiv s-a stabilit că autoritățile vor putea impune taxe prosumatorilor de energie din surse regenerabile.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)