ACCES GRATUIT
Dreptul de a fi uitat
Motoarele de căutare trebuie să elimine informațiile afișate despre un utilizator, dacă se dovedește că ele sunt incorecte
Un motor de căutare trebuie să elimine informațiile pe care le afișează în urma căutărilor, dacă solicitantul care dorește ștergerea datelor prezintă elemente de probă adecvate și suficiente din care reiese că informațiile sunt inexacte, se arată într-o hotărâre recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Admiterea acestei cereri de către motorul de căutare trebuie să se facă și dacă solicitantul prezintă o hotărâre judecătorească care constată incorectitudinea elementelor afișate.
Articolul continuă mai jos
Speța asupra căreia s-a pronunțat CJUE a vizat solicitarea către Google a doi administratori ai unui grup de societăți de investiții pentru dezindexarea rezultatelor unei căutări efectuate după numele lor, care preiau link-uri către anumite articole care prezintă în mod critic modelul de investiții al acestui grup. În plus, au solicitat și ca fotografiile care îi reprezintă, afișate sub formă de imagini de previzualizare ("thumbnails"), să fie eliminate din lista rezultatelor unei căutări de imagini efectuate după numele lor.
Google a refuzat să dea curs acestor cereri, făcând trimitere la contextul profesional în care se înscriau articolele și fotografiile respective și invocând faptul că nu avea cunoștință dacă informațiile cuprinse în articole sunt exacte sau nu.
În urma solicitării transmise de Curtea Federală de Justiție germană seizată în acest litigiu, CJUE a hotărât că, în cazul în care solicitantul dezindexării prezintă elemente de probă pertinente și suficiente, apte să îi susțină cererea și care stabilesc caracterul vădit inexact al informațiilor care figurează în conținutul indexat, operatorul motorului de căutare este obligat să admită această cerere. Situația este similară și dacă solicitantul prezintă o hotărâre judecătorească care constată că respectivele informații sunt inexacte.
Pe de altă parte, dacă solicitantul nu prezintă elemente din care să reiasă că informațiile afișate de motorul de căutare sunt incorecte, operatorul motorului nu este obligat, în lipsa unei hotărâri judecătorești, să admită cererea.
În legătură cu afișarea thumbnails, Curtea concluzionează că trebuie să se țină seama de valoarea lor informativă fără a lua în considerare contextul publicării lor pe pagina de internet de unde sunt extrase.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)