Printr-o decizie pronunțată în decembrie într-un recurs în interesul legii Înalta Curte a stabilit că procedura insolvenţei nu poate fi închisă înainte de soluţionarea prin hotărâre definitivă a acțiunii de atragere a răspunderii pentru intrarea în insolvenţă, formulată în temeiul art. 169 din Legea nr. 85/2014. Decizia ICCJ a fost dată în interpretarea preverilor art. 173 alin. (2), precum şi ale art. 180 din aceeaşi lege. Azi a apărut în Monitorul Oficial nr. 64 Decizia ICCJ nr. 27 din 12 decembrie 2022.
Atragerea răspunderii pentru intrarea în insolvență e tratată pe larg în art. 169-173 din Legea insolvenței. Astfel, se stabilește la art. 169, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, judecătorul-sindic poate dispune ca o parte sau întregul pasiv al debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, fără să depăşească prejudiciul aflat în legătură de cauzalitate cu fapta respectivă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice alte persoane care au contribuit la starea de insolvenţă a debitorului, pentru una sau mai multe dintre faptele listate acolo - de pildp, deturnarea sau ascunderea unei părți din activ, folosirea în nume propriu a bunurilor sau creditelor persoanei juridice ș.a.m.d.. Cererea privind răspunderea pentru intrarea în insolvență se judecă separat, conform art. 169.
Conform art. 173 însă, executarea silită împotriva acestor persoane („membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice alte persoane care au contribuit la starea de insolvenţă a debitorului”) de la care se vrea acoperirea în tot sau în parte a prejudiciului presupune ca sumele recuperate de la acestea să fie repartizate, în temeiul tabelului de creanțe, după închiderea procedurii falimentului. Or, rezultă din decizia ICCJ, e necesară o hotărâre definitivă pentru a putea închide procedura.