Ca o regulă generală, Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor reglementează că un contravenient poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal de contravenție.
Totuși, prin legi speciale se pot stabili amenzi contravenționale și într-un cuantum fix, fără a se preciza în procesul-verbal de stabilire și constatare a contravenției posibilitatea achitării amenzii la jumătate din cuantumul acesteia. În aceste cazuri, amenzile aplicate firmelor trebuie plătite în cuantum integral.
Un caz în care s-a aflat o companie. O firmă a solicitat clarificarea unor aspectele legale referitoare la aplicabilitatea prevederilor art. 28 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, respectiv situația în care cuantumul fix al unei amenzi stabilite printr-o lege specială poate fi considerat un minim din care contravenientul să aibă posibilitatea de a plăti jumătate.
Problema semnalată de către firma Y constă în faptul că, dacă o amendă stabilită în cuantum fix printr-o lege specială, respectiv Codul muncii, poate fi considerată un minim din care contravenientul să aibă posibilitatea să plătească jumătate.
Potrivit dispozițiilor art. 260 alin. (1) lit. e din Codul muncii, care prevăd că „primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1), constituie contravenție și se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei”, Inspectoratul Teritorial de Muncă X a emis un proces-verbal de contravenție firmei Y prin care a stabilit o amendă în cuantum fix de 20.000 lei, ca urmare a faptului că unei persoane nu i s-a încheiat contract individual de muncă.
Firma a contestat procesul-verbal de contravenție, solicitând Inspectoratului Teritorial de Muncă X posibilitatea efectuării plății în cuantum de jumătate din amenda de 20.000 lei.
Analiza speței. Potrivit prevederilor art. 260 alin. (1) lit. e din Codul muncii, constituie contravenții faptele săvârșite de persoanele juridice ce constau în „primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1), cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei”.
De asemenea, în conformitate cu dispozițiile art. 28 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, un contravenient poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal. Totodată, precizăm faptul că actul normativ menționat anterior nu face referire la modul de stabilire și aplicare a amenzilor contravenționale în cuantum fix.
Drept urmare, în ipoteza în care agentul constatator aplică o amendă contravențională în cuantum fix în baza unei legi speciale, potrivit principiului de drept comun „specialia generalibus derogant”, care implică faptul că norma specială derogă de la norma generală și că norma specială este de strictă interpretare la cazul respectiv, considerăm că norma juridică specială reglementată într-o lege specială constituie o excepție de la norma juridică generală prevăzută la art. 28, alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, iar aceasta trebuie aplicată ori de câte ori ne găsim în fața unui caz ce intră sub incidența prevederilor sale.
În concluzie, putem preciza că amenzile contravenționale stabilite în cuantum fix prin legi speciale nu pot fi plătite la jumătate în 15 zile.