„(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care își exercită acest dreptˮ, prevede acum Codul muncii, iar modificarea este cea subliniată.
Această prevedere vizează însă un drept al angajatului (plus limitarea recent adusă), fiind urmată de o interdicție pentru angajator: „Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care își exercită acest drept”.
Recent, Inspecția Muncii ne-a confirmat ideea că nu există o sancțiune pentru angajații care încalcă această limitare - o sancțiune pe care inspectorii să o poată impune, ca să fim mai preciși - iar în ceea ce-i privește pe angajatori, sancțiunea poate veni doar de la al doilea control.
Mai exact, dacă inspectorii găsesc un angajat care are mai multe contracte de muncă la același angajator, cu suprapunerea programului de lucru, va dispune măsuri de remediere a acestei situații. Dacă, la controlul ulterior, unde se verifică remedierea chestiunii, inspectorii constată că asta nu s-a întâmplat, se va aplica o amendă contravențională așa cum prevede Legea nr. 108/1999 - „neîndeplinirea sau îndeplinirea parţială de către entitatea controlată a măsurilor dispuse de inspectorul de muncă, la termenele stabilite de acesta” se sancționează cu o amendă între 5.000 - 10.000 de lei. Iată, mai jos, răspunsul recent oferit de Inspecția Muncii în acest sens:
De ce știm că e vorba de unul și același angajator și nu și de celelalte situații? Cei de la Inspecția Muncii ne-au explicat, la solicitarea avocatnet.ro, că verificarea unei eventuale suprapuneri de programe de lucru la angajatori diferiți nu are cum să fie realizată. Inspectorii pot verifica, cel mult, situația în cazul aceluiași angajator. „În cazul în care se constată că un salariat din sistemul bugetar realizează cumul de funcții prin suprapunerea programului de lucru, dat fiind faptul că suprapunerea programului de lucru implică salarizare fără prestarea muncii, poate fi sesizată Curtea de Conturi pentru a lua măsurile prevăzute de lege”, ne-au mai explicat cei de la Inspecția Muncii cu aceeași ocazie.
Dincolo de chestiunea suprapunerii programului de lucru, ce poate însemna, într-adevăr, în unele cazuri, doar aparența că se prestează munca respectivă, când, de fapt, asta nu se întâmplă, angajatorii ar mai putea fi sancționați și pentru alte chestiuni. Cea mai importantă aici este cea care ține de perioada de repaus la care angajatul ar avea dreptul. Dacă avem de-a face cu două contracte de muncă ce se suprapun fie și numai parțial, ajungem în situația în care la același angajator se prestează mult prea multe ore de muncă săptămânal decât permite Codul muncii.