Ciucă: La sfârşitul anului, inflaţia pe 2022 nu va depăşi 13%. În 2023 va fi o tendinţă de scădere
Inflația va înregistra anul viitor o tendință de scădere, urmând să se apropie de 10%, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă. „La sfârșitul anului, inflaţia pe 2022 nu va depăşi 13%”, a subliniat prim-ministrul.
Ciucă a comentat, joi seară, inflaţia de aproape 17% anunţată de INS pentru luna noiembrie, precizând că este doar o comparație cu noiembrie 2021.
„În analiza pe care am făcut-o când am primit aceste cifre, a rezultat foarte clar că, la sfârşitul anului, inflaţia pe 2022 nu va depăşi 13%. Este doar o cifră de comparaţie între inflaţia pe 2022 comparativ cu noiembrie 2021”, a afirmat premierul.
Întrebat dacă se aşteaptă la o scădere a preţurilor în lunile februarie-martie ale anului viitor, premierul a spus: „Am discutat cu specialiştii de la Ministerul de Finanţe, am discutat cu specialiştii de la Banca Naţională şi am încercat să identificăm evoluţia viitoare pentru 2023.Din datele pe care le-am primit există o tendinţă în scădere pentru anul 2023 şi aşa cum rezultă din analiză este foarte posibil ca inflaţia să se apropie de 10%".
A doua cerere de plată din PNRR în valoare de 3,228 miliarde de euro trimisă de România
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a transmis joi Comisiei Europene cea de-a doua cerere de plată din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare de 3,228 miliarde euro, informează MIPE.
Peste 2,147 miliarde euro din această sumă reprezintă sprijin financiar nerambursabil şi 1,080 miliarde euro reprezintă sprijin sub formă de împrumut.
Potrivit unui comunicat al instituţiei, în urma scăderii sumei aferente prefinanţării acordate României (13% din valoare totală PNRR), tranşa aferentă cererii de plată numărul 2 are o valoare de 2,808 miliarde euro (1,868 miliarde euro - sprijin financiar nerambursabil şi 939,772 milioane euro - sprijin sub formă de împrumut).
România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de aproximativ 14,24 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro. De la startul implementării şi până la finalul lui 2022, România şi-a asumat îndeplinirea a 151 de ţinte şi jaloane.
Liderii UE salută adoptarea taxei de 15% pe profiturile multinaţionalelor: Un progres major pentru cei ce susţin dreptatea fiscală
Liderii Uniunii Europene au salutat introducerea impozitului minim de 15 la sută pe profiturile multinaţionalelor, o decizie adoptată ieri după ce Ungaria și Polonia au renunțat la obiecțiile pe care le aveau față de această măsură, informează Agerpres.
Preşedintele francez Emmanuel Macron, care a susținut acest proiect de mai mulţi ani, a numit votul de ieri "un progres major pentru toţi cei care susţin dreptatea fiscală la fel ca noi".
"Punem în aplicare unul dintre cele mai dragi proiecte ale mele în Europa: impozitarea minimală a companiilor la nivel global", a declarat şi cancelarul german Olaf Scholz.
Intrarea în vigoare a măsurii în Europa este prevăzută pentru 31 decembrie 2023. Unanimitatea celor 27 a fost necesară pentru a valida proiectul de directivă întocmit de Comisie care pune în aplicare acordul istoric pentru mai multă justiţie fiscală, aprobat anul trecut de circa 140 de ţări sub egida OCDE.
Comentarii articol (0)