ACCES GRATUIT
Au apărut mai multe schimbări privind statutul funcționarului public parlamentar. Majorările salariale pentru o parte dintre bugetari, eliminate
O lege cu mai multe modificări la legislația privind salarizarea bugetarilor și cea privind statutul funcționarului public parlamentar a fost oficializată miercuri, după a doua trecere prin Parlament, deoarece judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) o declaraseră, în primă fază, parțial neconstituțională. În forma inițială, documentul stabilea mai multe majorări pentru o serie de lucrători la stat, în special din ministere.
Articolul continuă mai jos
Legea 10/2023, care se va aplica din 7 ianuarie, mai conține acum, după a doua trecere prin Parlament, doar măsuri ce, de principiu, vizează funcționarii publici parlamentari.
Astfel, potrivit legii, începând cu luna următoare celei în care intră în vigoare prezenta lege, respectiv din februarie,
salariile de bază ale personalului din serviciile Parlamentului
se stabilesc la nivelul maxim de salarizare aflat în plată în cadrul Camerei Deputaților sau Senatului, după caz, corespunzător fiecărei funcții și gradații de vechime în muncă.
Apoi, detașarea sau transferul funcționarului public parlamentar se dispune doar în cadrul autorităților publice sau al instituțiilor publice cărora li se aplică prezenta lege (
Legea nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar).
Prin excepție, detașarea sau transferul se poate dispune de pe funcția publică parlamentară și pe o funcție publică generală, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege.
La reexaminare, ce a venit ca urmare a unei
decizii CCR din septembrie, textul legii a fost modificat, astfel încât
au fost eliminate prevederile ce stabileau majorări salariale pentru personalul și funcționarii din mai multe ministere – de pildă, cei din Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății.
În plus, legea stabilea unele completări la anexele Legii salarizării pentru a include anumite categorii de angajați sau personal contractual într-un capitol sau altul și care acum nu sunt enumerați, dar CCR le-a declarat neconstituționale. Erau vizați angajați ai Ministerului Culturii și ai Ministerului Transporturilor, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Administrației Prezidențiale etc.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)