În luna ianuarie, unora dintre angajatori le revin obligații suplimentare, aduse de legi care au intrat în vigoare spre finele anului precedent. Diverse completări în regulamentele interne, negocieri colective și proceduri noi de pus în funcțiune. Iată cele mai importante repere ale începutului de an:
1. Demararea negocierilor colective la angajatorii cu mai puțin de 21 de angajați
Intrarea în vigoare a Legii nr. 367/2022 (25 decembrie 2022) reprezintă și momentul de la angajatorii care au între 10-21 salariați trebuie să aibă în vedere o nouă obligație - cea de inițiere a negocierilor colective. Până acum, legea (fosta lege a dialogului social), îi obliga doar pe cei care aveau de la 21 de angajați în sus să demareze negocierile și, chiar dacă încă a rămas în Codul muncii obligația doar pentru cei cu mai mult de 21 de lucrători, Legea 367 primează în această discuție - iar, ca fapt divers, prevederile Codului muncii vor fi și ele puse cât de curând în acord cu noua lege a dialogului social.
Ca formalități, pe scurt, angajatorii îi vor informa pe angajații/lucrătorii din unitate cu privire la obligația prevăzută de Legea 367/2022 de a iniția negocierea colectivă și, după caz, le vor preciza cele două variante posibile pentru a începe negocierea: înființarea unei organizații sindicale sau dreptul de a se înscrie într-un sindicat înființat la nivelul sectorului de activitate ori posibilitatea de a-și alege reprezentanți.
Atenție! Angajatorii nu mai pot interveni în procesul de alegere a reprezentanților salariaților și nici nu-l mai pot împiedica
Durata negocierii este de maximum 45 de zile (termen de recomandare), dar
durata maximă poate fi depăşită prin acordul părţilor. În termen de cinci zile calendaristice de la data declanşării procedurilor de negociere, angajatorul sau organizaţia patronală are obligaţia să convoace toate părţile îndreptăţite în vederea negocierii contractului colectiv de muncă. Reamintim că, în contextul acestor negocieri, legea le impune acum angajatorilor să le pună la dispoziție partenerilor de dialog social
mult mai multe informații ca până acum.
Iar, dacă suntem aici, merită menționat că cei cărora le expiră contractele colective de muncă au la dispoziție 60 de zile înaintea expirării contractelor să demareze negocierile.
2. Completări în regulamentele interne
Cei cărora le-au scăpat din vedere prevederile Legii 283/2022, care a modificat masiv Codul muncii anul trecut,
trebuie să știe că trebuie făcute completări în regulamentele interne cu privire la preaviz și politica generală de formare profesională. De fiecare dată când aduce modificări regulamentului intern, angajatorul trebuie să se consulte cu salariații, mai întâi - dar nu e vorba aici de o negociere, ca în cazul contractelor colective. Deși, în urma acestei consultări, pot apărea amendamente venite din partea salariaților, angajatorul este cel care are ultimul cuvânt. Totuși, dovedirea acestei consultări cu salariații este extrem de utilă pentru angajatori în cazul unui proces.
Acum, în mod specific,
angajatorii din sectorul servirii - baruri și restaurante - trebuie să aibă o procedură internă pentru distribuirea bacșișului, cerută de recenta Lege nr. 376/2022. Ca atare, ea poate figura în mod ideal în cadrul regulamentului intern, într-o secțiune dedicată.
3. Modificările salariului minim
Pentru transmiterea modificărilor privind majorarea salariul minim brut în Revisal, angajatorii au la dispoziție maximum 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării. În condițiile în care 1 ianuarie pică duminică, zilele de 2 și 24 ianuarie sunt libere, asta înseamnă că termenul-limită este de finalul acestei luni.
4. Marii angajatori - punerea în aplicare a Legii Whistleblower
Odată cu intrarea în vigoare a legii privind protecția avertizorilor de integritate (Legea Whistleblower), a intrat în vigoare obligația de a avea canale interne de raportare pe care avertizorii să le poată folosi ca să raporteze încălcările legii. Pentru angajatorii de la 250 de salariați în sus, legea prevede însă mai multe obligații - mai multe detalii, în
acest material.