ASF: Fondurile de pensii private au ajuns la active de peste 95 miliarde de lei
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 95,62 miliarde de lei, la finalul lunii noiembrie 2022, în creştere cu 11% faţă de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2021, potrivit statisticii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 89% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, se menţionează în raport, informează Agerpres.
Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 60,065 miliarde de lei, respectiv 62,79%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 20,847 miliarde de lei (21,79%), iar pe poziţia a treia obligaţiunile corporative, cu 7,668 miliarde de lei (8,02% din total active). ț
Conform ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,946 milioane de participanţi.
În cadrul Pilonului II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.
ANAF scoate la vânzare mai multe autoturisme în perioada următoare, prin licitație, dar și prin vânzare directă.
În cazul în care o mașină nu se vinde la prima licitație, prețul scade cu 25% pentru a doua tentativă. Dacă nici a doua oară mașina nu se vinde, prețul scade din nou cu 25% pentru a treia licitație. Ulterior, indiferent de câte ori este scoasă la vânzare o mașină, prețul de pornire al licitației nu poate fi mai mic de 50% din primul preț.
În unele cazuri, mașinile nu au acte sau chei. Totodată, unele mașini trebuie preluat de cumpărători pe platformă.
Unul dintre efectele paradoxale ale încălzirii oceanelor ar putea fi rezolvarea problemei deficitului de apă. Cercetătorii americani au dezvoltat un sistem care ar putea recupera vaporii de apă din ocean pentru a-i transforma în apă potabilă, potrivit unui studiu publicat în revista britanică Nature.
Odată cu accentuarea încălzirii globale, „va trebui să găsim o modalitate de a creşte furnizarea de apă dulce, deoarece conservarea şi reciclarea apei din surse existente, deşi esenţiale, nu vor fi suficiente pentru a satisface nevoile umane. Credem că metoda pe care tocmai am propus-o poate realiza acest lucru la scară largă”, a declarat Praveen Kumar, profesor la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign (UIUC), unul dintre autorii studiului, publicat la 6 decembrie.
Potrivit lui şi colegilor săi, evaporarea oceanică, favorizată de creşterea nivelului mercurului, ar putea servi drept rezervor de apă potabilă, scrie Agerpres, preluând AFP.
În loc să se ridice în atmosferă, aerul saturat cu apă ar fi captat de structuri de extracţie, aflate în larg, înainte de a fi condensat şi apoi transportat prin conducte pentru a fi depozitat înainte de a fi redistribuit.
Avantajul procedeului, în comparaţie cu cele ale desalinizării clasice: prin evaporarea şi transformarea în gaz, apa mării pierde aproape toată sarea în mod natural - din acest motiv apa de ploaie nu este sărată. Tratamentul pentru a face apa potrivită pentru consum va necesita, prin urmare, mult mai puţină energie şi impact asupra mediului decât metodele existente (saramura, ape uzate încărcate cu metale grele). Potrivit oamenilor de ştiinţă, parcurile eoliene offshore şi panourile solare onshore ar putea fi folosite pentru a alimenta întregul sistem.
Comentarii articol (0)