ACCES GRATUIT
UPDATE: Oficial: Primarii și șefii de consilii județene care lucrează cu bani europeni vor putea primi indemnizații mai mari cu 50%
Președinții sau vicepreședinții consiliilor județene, dar și primarii ori viceprimarii localităților care se ocupă de proiecte finanțate din fonduri europene sau externe vor putea primi cu până la 50% mai mulți bani pe lună, potrivit unei ordonanțe ce se va aplica de vineri.
Articolul continuă mai jos
“Indemnizațiile lunare ale președinților și vicepreședinților consiliilor județene și primarilor și viceprimarilor unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și prin Mecanismul de redresare și reziliență se majorează cu până la 50%”, apare, concret, în
OG 19/2023, care se va aplica din 3 februarie.
În prezent,
Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice stabilește că președinții și vicepreședinții consiliilor județene, dar și primarii și viceprimarii unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile beneficiază de indemnizații lunare majorate cu până la 25%.
De acest spor
nu beneficiază toți primarii din România, ci se poate pune problema acordării acestui spor doar dacă există contracte de finanțare încheiate pentru proiecte pe care le implementează. În plus, sporul acordat acestora este în legătură directă cu o serie de indicatori de performanță.
Potrivit lui Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene,
„la acești indicatori de performanță lucrăm în prezent. Analizăm posibilitatea ca numărul de contracte de finanțare încheiate, valoarea contractelor de finanțare încheiate și tipul de proiecte, nu este totuna dacă, să zicem, o primărie accesează fonduri pentru un proiect care presupune consolidarea capacității administrative față de o altă primărie, să zicem, care gestionează proiecte de investiții în infrastructură, e o mare diferență între cele două categorii de proiecte, și analizăm ca acest spor să fie corelat cu indicatorii de performanță”.
Prin stimularea financiară a personalului ce e implicat în implementarea unor proiecte, potrivit inițiatorilor, se face atragerea şi menţinerea specialiştilor în implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri europene nerambursabile și/ sau fonduri externe rambursabile.
În aceeași notă, nu mai departe de noiembrie 2022, Guvernul a stabilit că
personalul din instituțiile și autoritățile publice care se ocupă de proiectele finanțate din fonduri europene nerambursabile, inclusiv acorduri de împrumut aprobate de Parlament, dar și personalul implicat în implementarea Mecanismului de redresare și reziliență poate beneficia de creșteri ale salariilor de bază de până la 50%.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)