HG nr. 234/2023 pentru aprobarea regulamentului-cadru privind stabilirea criteriilor pe baza cărora se stabilește procentul de majorare salarială pentru persoanele prevăzute la alin. (1) și (2) ale art. 16 din Legea salarizării bugetare (Legea nr. 153/2017), precum și condițiile de înființare a unor posturi în afara organigramei trebuie a fost adoptată miercuri de Executiv și a apărut joi în Monitorul Oficial. Noua HG a înlocuit HG nr. 325/2018.
Concret, personalul nominalizat din cadrul instituției/autorității publice în echipele de proiecte de finanțare din fonduri europene nerambursabile și/sau din fonduri externe rambursabile, precum și pentru implementarea proiectelor finanțate prin Mecanismul de redresare și reziliență, are dreptul la majorări salariale de până la 50% pe toată perioada în care lucrează în aceste condiții, în funcție de timpul efectiv lucrat:
- 10% pentru până la 20 de ore;
- 20% pentru 214-40 de ore;
- 30% pentru 41-60 de ore;
- 40% pentru 61-80 de ore;
- 50% pentru peste 80 de ore lucrate în aceste condiții.
Procentul de majorare se va decide lunar, pentru luna anterioară, prin transmiterea pontajului lunar al membrului echipei de proiect, semnat de coordonatorul/managerul/șeful de proiect. Cei care lucrează simultan în mai multe proiecte vor cumula numărul de ore de pe toate acele proiecte.
Apoi, indemnizațiile lunare ale președinților și vicepreședinților consiliilor județene și ale primarilor și viceprimarilor din UAT-urile care implementează astfel de proiecte se majorează și ele cu până la 50% în funcție de numărul, tipul și valoarea proiectelor, iar pentru stabilirea exactă a procentului de majorare avem și o anexă dedicată:
Majorări salariale pentru participarea ca membru în echipa de proiect primește și personalul din aparatul propriu de la nivelul consiliilor județene, primăriilor și consiliilor locale sau din cadrul instituțiilor/serviciilor publice de interes local și județean din subordine, dar aceste majorări nu vor putea depăși pe ale viceprimarilor sau vicepreședinților de consilii județene, după caz.
Mai departe, noua HG prevede și condițiile de înființare în instituțiile/autoritățile publice beneficiare ale proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile sau fonduri aferente Mecanismului de redresare și reziliență a unor posturi în afara organigramei:
- conducătorul instituției prezintă o notă prin care arată că actualul personal încadrat nu are cum să mai preia atribuții suplimentare sau nu există suficient personal de specialitate cu competențe necesare pentru proiectul respectiv;
- există un proiect aprobat prin contract/acord/ordin de finanțare de către autoritatea de management sau structura care gestionează programul/mecanismul din care e finanțat acesta;
- toate cheltuielile cu salariile personalului încadrat în afara schemei de personal, pe toată durata de implementare a proiectului, sunt prevăzute în bugetul proiectului și se suportă din titlul de cheltuieli din care e finanțat acesta.
Apoi, dacă sunt îndeplinite condițiile, înființarea de posturi (în care vor fi încadrate persoane cu contract de muncă pe perioadă determinată) de aprobă prin act administrativ al conducătorului instituției/autorității, conținutul necesar al acestui act fiind prevăzut de noua HG.