Valoarea totală a activelor fondurilor celor doi piloni de pensii era de 92,478 miliarde de lei, la sfârşitul anului 2021, înregistrând o creştere de aproximativ 19% fata de anul anterior atât pentru total cât şi pentru Pilonul II, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Activele din cadrul Pilonului II reprezintă 96,3% din total active.
La sfârşitul anului 2021, numărul de participanţi la fondurile de pensii administrate privat a fost de 7,293 milioane de persoane, conform datelor raportate de către administratorii de fonduri de pensii private, care au răspuns la cercetarea statistică realizată de INS. De asemenea, numărul de participanţi înregistraţi la fondurile de pensii facultative a fost de 564.000 de persoane, scrie Agerpres, potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară.
În 2021, structura pe sexe a numărului mediu de salariaţi la nivel naţional a fost următoarea: 48% femei şi 52% bărbaţi. Structura pe sexe a participanţilor la fondurile de pensii private pe cele două categorii de fonduri este diferită, astfel la pilonul II ponderea bărbaţilor este majoritară, în timp ce la pilonul III ponderea femeilor este mai mare.
Şase state din Europa de Est, inclusiv România, au cerut Comisiei Europene să adopte măsuri, inclusiv despăgubiri pentru fermieri, în contextul în care există o supraofertă de cereale creată de importurile ieftine din Ucraina, care a redus cererea pentru produsele locale, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
La o reuniune a miniştrilor europeni ai Agriculturii, care a avut loc luni la Bruxelles, România, Cehia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi Polonia au cerut securizarea rutelor de tranzit, astfel încât cerealele şi alte produse din Ucraina să ajungă în ţările terţe fără a provoca perturbări în Europa, arată și Brussels Times.
Anul trecut, Comisia Europeană a suspendat, temporar, tarifele şi cotele pentru produsele agricole din Ucraina, în încercarea de a facilita livrările de cereale ucrainene, blocate ca urmare a invaziei ruseşti şi a blocadei impuse porturilor ucrainene. Însă în loc să ajungă în ţările extracomunitare de destinaţie, cerealele sunt achiziţionate, în parte, în statele de tranzit, au arătat miniştrii Agriculturii.
"I-am informat pe miniştrii Agriculturii cu privire la problemele cu care fermierii din ţările vecine se confruntă din cauza importurilor de cereale din Ucraina, care urmau să fie trimise în Europa Occidentală şi Africa. O parte din aceste produse rămân în ţările vecine şi această creează probleme pentru fermierii locali care nu mai pot să îşi vândă propriile lor cereale", a declarat ministrul polonez al Agriculturii, Henryk Kowalczyk.
Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) pentru anul în curs urmează să fie aprobat până la 15 februarie, urmând ca suma alocată pentru programul destinat instalării de panouri fotovoltaice să fie de 3 miliarde de lei, fonduri de care ar urma să beneficieze 150.000 de gospodării, începând cu luna martie, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Ministrul a făcut, marţi, în cadrul şedinţei de Guvern, la solicitarea premierului, o prezentare a situaţiei privind programul referitor la instalarea de panouri fotovoltaice.
"Am făcut demersurile pentru a pregăti bugetul AFM pentru anul 2023. În cadrul acestui buget, din fondurile GES, Gaze cu Efect de Seră, am alocat o sumă de 3 miliarde de lei pentru a finanţa programul fotovoltaice, Casa Eficientă fotovoltaic, pentru a ajunge la cel puţin 150.000 de beneficiari în 2023. Anul trecut, în decembrie, am finalizat evaluarea dosarelor depuse, sunt 40.000 de gospodării care deja beneficiază de o asemenea finanţare. De la această cifră de 40.000 putem ajunge, în 2023, la 150.000 de beneficiari, în afară de cei 40.000", a declarat Tanczos Barna, citat de Agerpres.
Acesta a explicat că pentru accesarea fondurilor din programul fotovoltaice se va utiliza o procedură simplificată prin care va fi redus la minim numărul de documente necesare pentru aplicanţi.
"Va fi nevoie de carte de identitate, extras de carte funciară, dovada că persoana beneficiară nu are datorii la stat sau la bugetul local, şi, la sfârşitul instalării sistemului fotovoltaic, de certificatul de racordare în calitate de prosumator, practic. Şi cu aceste trei documente, plus dovada că nu are datorie la stat şi la bugetul local, poate să beneficieze de această finanţare ", a declarat ministrul Mediului.
Comentarii articol (0)