1 februarie
Facilitate fiscală nouă pentru angajatori. Începând cu veniturile pe februarie 2023, dacă plătesc pentru salariații proprii abonamente de sport pentru întreținere, prevenire sau terapie, într-o anumită limită anuală, angajatorii nu plătesc taxe salariale la stat - impozit pe venit și contribuții sociale pentru pensii, sănătate și muncă.Schimbare privind declarația Intrastat. Pragurile valorice Intrastat valabile începând cu 2023, pentru colectarea informațiilor statistice de comerț intracomunitar cu bunuri, sunt de un milion de lei, atât pentru expedieri, cât și pentru introduceri. Noile praguri valorice Intrastat sunt luate în calcul începând cu luna ianuarie, pentru care declarația statistică se depune în februarie.
Începe prima sesiune ordinară din 2023 a Parlamentului. Iată doar câteva dintre proiectele importante care ar putea deveni legi până în iunie - firmele își vor putea „plăti” taxele salariale cu sumele de recuperat pentru concedii medicale, firmele vor avea 15 zile în plus pentru depunerea declarațiilor fiscale, fără a risca amendarea, plata salariilor în numerar să fie interzisă și toți comercianții să accepte plățile cu cardul.
3 februarie
Schimbare privind produsele alimentare. Pentru a împiedica folosirea unor denumiri în scopul de a păcăli consumatorii, Ministerul Agriculturii a oficializat un cadru legislativ cu amenzi pentru firmele care folosesc termenii de „ecologic”, „biologic”, „organic”, „eco” sau „bio” fără a avea avizele necesare pentru produsele din agricultura ecologică.15 februarie
Bani pentru digitalizarea IMM-urilor. Întreprinderile mici și mijlocii, inclusiv microîntreprinderile, vor putea cere un ajutor de minimis de până la 100.000 de euro, pentru a-și digitaliza activitatea proprie, abia începând din 15 februarie, după ce Ministerul Investițiilor a amânat perioada inițială de înscrieri. Inițial, înregistrarea trebuia să înceapă la 1 februarie.27 februarie
Noi informații de trecut în declarația 112. O noutate semnificativă privind declarația 112, pe care o folosesc angajatorii, este că formularul trebuie să cuprindă, din 2023, și veniturile neimpozabile ale salariaților. Ca punct de început pentru raportarea veniturilor neimpozabile, avem veniturile aferente lunii ianuarie, cu termen la 27 februarie, în cazul celor cu obligația lunară de depunere a formularului.Punerea în aplicare a notificărilor de conformare fiscală. Până în această zi ar trebui emise cele două ordine ale Fiscului ce reglementează notificarea de conformare - cel pentru inspecțiile fiscale și cel pentru verificările situației fiscale personale. Acestea au apărut numai în dezbatere.
28 februarie
Primul termen al raportării SAF-T pentru firmele mijlocii. Intrarea în anul 2023 vine cu o obligație nouă foarte importantă pentru companiile mijlocii. Acestea trebuie să înceapă raportarea fișierului SAF-T prin intermediul declarației 406. Pentru cei cu obligația lunară de raportare, primul termen este la 28 februarie, pentru luna ianuarie. Totuși, acesta este acoperit de perioada de grație, astfel că formularul poate fi depus până la finele lunii iulie.Înregistrarea firmelor în sistemul de garanție-returnare. Avem un termen oficial stabilit pentru înregistrarea în baza de date gestionată de administratorul sistemului - 28 februarie. Acest termen e valabil atât pentru producători, cât și pentru comercianți.
Notă: Această sinteză este scrisă și publicată de obicei în preajma începutului de lună. Sunt șanse mari ca ulterior publicării să apară schimbări la chestiunile incluse în sinteză (de exemplu, amânări de termene sau prelungiri de perioade) sau să apară chestiuni care nu erau prevăzute de redacție la începutul lunii (de exemplu, prevederi stabilite prin legi sau ordonanțe noi).