ACCES GRATUIT
Proiect: După divorț, foștii soți să poată opta pentru numele avut înainte de căsătorie sau pentru cel dobândit la naștere
Regulile stabilirii numelui după desfacerea unei căsătorii prin divorț s-ar putea schimba pe viitor, potrivit unei propuneri legislative aflate în dezbaterea senatorilor, astfel încât soții să poată reveni la numele de la naștere, nu doar la cel avut înainte de căsătorie, ca acum. Această schimbare va fi utilă, în special, celor care nu se află la primul divorț.
Articolul continuă mai jos
Regula de bază privind numele de familie după căsătorie, stabilită de
Codul civil, este că, la desfacerea căsătoriei prin divorț, soții
pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei. Instanța ia act de această înțelegere prin hotărârea de divorț.
Apoi, prin
proiectul de lege de la Senat, se stabilește că, la cererea soțului interesat, instanța să încuviințeze ca acesta să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, dacă nu există o înțelegere între soți.
Regulile actuale prevăd că, pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soți sau de
interesul superior al copilului, instanța poate să încuviințeze ca soții să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, chiar în lipsa unei înțelegeri între ei.
Viitoarea lege va stabili că, dacă nu intervine o înțelegere sau instanța nu-și dă încuviințarea, fiecare dintre foștii soți
va putea opta pentru numele pe care l-a avut înainte de căsătorie sau pentru numele dobândit la naștere.
Acum, Codul civil prevede că, în lipsa unei înțelegeri sau în cazul în care instanța nu a dat încuviințarea ca soții să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, fiecare dintre foștii soți va purta numele
avut anterior căsătoriei.
Acest lucru este problematic, de cele mai multe ori, în cazul celor care au trecut prin două sau mai multe divorțuri.
De altfel, acesta este și motivul invocat de inițiatorii măsurii pentru apariția acesteia:
“Această situație (revenirea la numele purtat înainte de căsătorie - n. red.) nu mai poate fi de actualitate, deoarece, în ultimul timp, numărul divorțurilor este din ce în ce mai mare și sunt situații în care femeile sunt la al doilea sau al treilea divorț. Astfel că nu mai există motivație pentru a păstra numele avut înaintea căsătoriei în interesul copiilor sau în interes personal”.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)