Scopul schemelor îl constituie creșterea numărului de lucrători calificați și a competențelor profesionale în rândul specialiștilor și lucrătorilor în domeniul construcțiilor, prin participarea la cursuri de formare de scurtă durată, în cadrul programelor de învățare pe tot parcursul vieții, pentru cel puțin 8.000 de specialiști cu activitate în construcții și lucrători din sectorul construcțiilor, organizate în cele 8 regiuni de dezvoltare (...), care să asigure o acoperire cât mai uniformă pe întreg teritoriul României”, scrie în Ordinul Ministerului Dezvoltării 3.659/2024, care a fost publicat în Monitorul Oficial și este în vigoare din 17 septembrie 2024.
Acum este necesară și emiterea unui ghid al solicitantului, pentru ca finanțarea să poată fi accesată. Demararea înscrierilor pentru ajutorul de stat sau cel de minimis va fi anunțată ulterior.
În esență, ajutorul de minimis are un plafon maxim de 300.000 euro pe întreprindere, iar ajutorul de stat are un plafon maxim de 500.000 euro pe întreprindere. Firmele pot alege dacă optează pentru ajutorul de minimis sau pentru ajutorul de stat (nu se pot cumula), însă acest lucru este posibil numai dacă îndeplinesc condițiile specifice unuia sau altuia.
Diferența majoră între cele două este că prin primul se vor acoperi integral costurile eligibile ale cursurilor de formare, pe când prin al doilea se vor putea acoperi, de principiu, numai jumătate din costuri (ajutorul poate crește, în anumite condiții, de la 50% până la 70% din costuri). Indiferent de care e vorba, salariații instruiți trebuie păstrați cel puțin 12 luni după absolvirea cursurilor.
„Intensitatea ajutorului de minimis acordat va fi de 100% din valoarea costurilor totale eligibile ale cursurilor de formare. (...) Intensitatea ajutorului de stat acordat nu va depăși 50% din valoarea costurilor totale eligibile ale cursurilor de formare. Aceasta poate fi majorată până la o intensitate maximă a ajutorului de 70% din costurile eligibile (...). În cazul ajutoarelor de stat acordate, contribuția proprie a beneficiarului poate proveni din surse proprii, credite bancare negarantate de stat, aport al acționarilor, alții decât organisme ale statului, sau din alte surse private, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public”, scrie în documentul citat.
Ce firme vor putea să acceseze serviciile de formare pentru propriii salariați? Conform ordinului, este vorba de microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii și întreprinderile mari care desfășoară activitate economică într-unul dintre domeniile aferente următoarelor coduri CAEN:
- 4100 - Construirea de clădiri rezidențiale și nerezidențiale;
- 4313 - Lucrări de instalații electrice, instalații sanitare și alte lucrări de instalații;
- 4322 - Lucrări de instalații sanitare, instalații de încălzire și de aer condiționat;
- 4323 - Instalarea de sisteme de izolare;
- 4324 - Lucrări de finisare a clădirilor;
- 4341 - Lucrări de învelitori, șarpante și terase la construcții;
- 7111 - Activități de arhitectură;
- 7112 - Activități de inginerie și consultanță tehnică asociată;
- 7120 - Activități de încercări și analize tehnice.