„La începerea inspecției fiscale, organul de inspecție fiscală trebuie să prezinte contribuabilului/plătitorului legitimația de inspecție și ordinul de serviciu semnat de conducătorul organului de inspecție fiscală. Legitimația de inspecție și ordinul de serviciu pot fi prezentate și prin utilizarea mijloacelor video de comunicare la distanță. În cazul organului fiscal central, prezentarea legitimației de inspecție și a ordinului de serviciu se realizează conform procedurii aprobate prin ordin al președintelui ANAF”, dispune ordonanța.
Ordinul trebuia emis până la data de 27 februarie 2023. Totuși, procedura specială de legitimare a inspectorilor fiscali, care este inclusă în Ordinul ANAF 1.229/2023, a fost publicată în Monitorul Oficial și este în vigoare abia din 21 august 2023. Aceasta acoperă următoarele situații:
1. Dacă inspecția fiscală începe la un sediu al ANAF:
- atunci când un reprezentant al contribuabilului vine la sediul ANAF, prezentarea legitimației și a ordinului de serviciu se realizează direct în persoană; îndeplinirea obligației de legitimare este consemnată în scris printr-o minută (conține data, ora și locul întocmirii minutei, faptul că inspectorii s-au legitimat, data începerii inspecției, părțile semnatare și semnăturile lor, numărul de înregistrare la ANAF);
- atunci când începerea inspecției se face de la distanță, prezentarea legitimației și a ordinului de serviciu se face prin apel video - în prealabil, însă, se cere acordul contribuabilului pentru înregistrarea întâlnirii (înregistrarea va putea fi folosită ulterior la constestație sau în instanță, de exemplu):
- dacă se dă acordul pentru înregistrare: fiecare inspector al echipei își prezintă la camera video legitimația și apoi se prezintă ordinul de serviciu - cel puțin zece secunde pentru fiecare act; în raportul de inspecție fiscală de la finalul controlului se trece că legitimarea s-a făcut prin apel video (se precizează și data legitimării);
- dacă nu se dă acordul pentru înregistrare: legitimarea se face oricum, doar că se întocmește o minută semnată electronic ceva mai detaliată (data și ora întâlnirii la distanță prin apel video, cum s-a făcut, din punct de vedere tehnic, întâlnirea, faptul că inspectorii s-au legitimat cu ajutorul camerei video, data începerii inspecției, părțile semnatare și semnăturile lor electronice, numărul de înregistrare la ANAF); minuta semnată electronic de inspectori este transmisă în format .PDF pentru a fi semnată electronic de contribuabil și apoi trebuie înapoiată echipei de control;
- dacă se dă acordul pentru înregistrare: fiecare inspector al echipei își prezintă la camera video legitimația și apoi se prezintă ordinul de serviciu - cel puțin zece secunde pentru fiecare act; în raportul de inspecție fiscală de la finalul controlului se trece că legitimarea s-a făcut prin apel video (se precizează și data legitimării);
Indiferent despre ce situație este vorba, ordinul ANAF dispune că felul în care s-a făcut legitimarea la începutul controlului trebuie consemnat în raportul de inspecție fiscală, care se întocmește la finalul controlului.
Dacă un contribuabil n-are acces la mijloacele de comunicare la distanță ale ANAF sau acestea nu funcționează, este precizat că întâlnirea inițială între părți, pentru începerea inspecției fiscale, are loc la sediul contribuabilului.
Modelele legitimațiilor de inspecție fiscală sunt cele stabilite prin Ordinul ANAF 1.156/2009, act normativ care n-a mai fost modificat din 2014.
Important! Data și ora întâlnirii de la distanță, precum și detaliile tehnice necesare în acest sens, trebuie comunicate de ANAF cu cel puțin 48 de ore înainte. În același timp, este nevoie de confirmarea participării din partea contribuabilului vizat.