Mai exact, după cum s-a stabilit recent, persoanele cu handicap grav sau accentuat (până la apariția Legii 7/2023, măsura se aplica tuturor persoanelor cu handicap, nu doar celor cu handicap grav sau accentuat) pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuității la transportul interurban sau pentru acordarea de bonuri de carburant și/ sau de bonuri valorice pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice ori pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal sau însoțitorului.
Important este ca suma destinată transportului să nu depășească valoarea de 1.500 de lei/ an, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 de lei/ an, pentru persoanele cu handicap accentuat.
Acum, prin Ordinul 160/2023, ce se aplică de joi, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități a stabilit metodologia pentru acordarea şi decontarea de bonuri de carburant şi/ sau de bonuri valorice pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice ori pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul în cazurile descrise mai sus, adică și în cazul asistenților maternali ce îngrijesc copii cu dizabilități.
Potrivit metodologiei, persoanele îndreptățite să primească bani pentru transport, adică și asistenții maternali care au în grijă copii cu dizabilități, trebuie să-și exprime opțiunea pentru acordarea gratuității la transportul interurban sau pentru acordarea de bonuri de carburant și/ sau de bonuri valorice pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice ori pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul, prin cerere depusă (fie fizic, fie prin mijloace electronice) la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) de care aparțin cu domiciliul.
Acordarea bonurilor de carburant și/ sau a bonurilor valorice pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice ori decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea persoanelor cu handicap și/ sau a familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoțitorului, pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, a părintelui, a tutorelui, asistentului maternal sau persoanei care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat se face astfel:
- semestrial, dacă documentul care atestă încadrarea în grad de handicap are valabilitate permanentă;
- trimestrial sau chiar lunar, în funcție de perioada de valabilitate a documentului care atestă încadrarea în grad de handicap.
Cererea de decontare a carburantului și/ sau bonurilor valorice pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice se depune la DGASPC, în termen de 60 de zile de la data efectuării călătoriei, și trebuie să fie însoțită de bonurile fiscale de carburant, emise de benzinării.
DGASPC acordă bonurile de carburant și/sau bonurile valorice pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice și decontează carburantul către persoanele îndreptățite în cel mult 60 de zile calendaristice de la data înregistrării cererii și a documentelor aferente.
Bonurile de carburant pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate pentru care au fost emise și doar în rețelele de benzinării care au încheiate contracte cu DGASPC.
În cazul pierderii sau furtului bonurilor de carburant, nu se acordă altele în schimb și nu se emit duplicate. De asemenea, nu se poate acorda rest în bani la utilizarea bonurilor de carburant.
Comentarii articol (4)