Vești bune pentru românii cu credite legate de ROBOR. Indicele a scăzut sub 7% și continuă să scadă
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut marți sub pragul de 7%, la valoarea de 6,96% pe an, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Ultima dată când indicele a avut o valoare apropiată a fost pe 12 iulie 2022, când era la nivelul de 6,93%.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la nivelul de 7,30% pe an, în timp ce ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,67% pe an.
Scăderea de la începutul anului este un motiv de ușurare pentru românii care au ROBOR la 3 luni în calculul ratelor la credite, în special după fluctuațiile uriașe din 2022. ROBOR la 3 luni a pornit anul la valoarea de 3,02% pe an și nimic nu indica ceea ce va urma: o serie de creșteri puternice care vor culmina cu valori record și doborârea unor recorduri vechi de 12 ani.
Românii au devenit foarte interesați de asigurările de locuințe după cutremurele de ultimul timp
Interesul românilor pentru asigurările de locuinţe a crescut semnificativ, ca urmare a evenimentelor seismice din ultima perioadă, arată o nouă analiză realizată de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), dată marţi publicităţii.
Astfel, în medie, în ultimele 3 săptămâni a fost înregistrată o creştere cu 170% a numărului de oferte emise pentru asigurările de locuinţe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. dar rămâne de văzut şi câte din aceste oferte se vor concretiza în perioada următoare în poliţe de asigurare.
La începutul anului 2023, circa 7,8 milioane de locuinţe din cele 9,6 milioane nu erau protejate de o asigurare, scrie Agerpres.
"Practic, deşi cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri identificate de români în legătură cu locuinţele lor, la nivel naţional, doar 20% dintre acestea sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD. Totodată, doar 17% din locuinţele românilor beneficiază şi de o asigurare facultativă. Acestea se pot încheia doar pentru locuinţele care sunt deja protejate de o poliţă obligatorie PAD", spune UNSAR.
Cele două tipuri de poliţe funcţionează complementar. Astfel, asigurarea PAD acoperă riscurile catastrofale de cutremur, inundaţie şi alunecare de teren, până la limita de 20.000 de euro sau 10.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei.
O poliţă facultativă oferă un nivel suplimentar de protecţie, acoperind în plus şi riscuri precum incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul, locuinţa putând fi asigurată la valoarea ei reală. De asemenea, o poliţă facultativă poate oferi sprijin financiar şi în cazul unor situaţii precum: avariile accidentale ale instalaţiilor de apă, defecţiunile centralei termice, aparatelor de climatizare, daunele bunurilor electronice/electrocasnice, daunele produse vecinilor etc.
Chiriile din București, în funcție de dimensiunea locuinței, au avut evoluții foarte diferite în ultimii 5 ani: dacă spațiile mici de locuit au înregistrat creșteri, cele mari au avut scăderi puternice.
Potrivit datelor analizate de portalul Imobiliare.net - peste 9.500 de oferte de închiriere pentru locuințe din București (garsoniere, apartamente cu 2,3, și 4 camere) din februarie 2018 și februarie 2023, garsonierele au înregistrat cea mai mare creștere a chiriilor, în timp ce apartamentele mari au fost asociate cu scăderi puternice ale chiriilor, și de peste 20%.
Studiul presupune și evoluția chiriilor în funcție de anul de construcție al imobilului, fiind luate în calcul patru perioade: înainte de 1977, perioada 1978-2000, perioada 2000-2010 și imobil construit după 2010.
Chiriile garsonierelor din București au crescut
Garsonierele, de obicei cele mai căutate locuințe de închiriat, au înregistrat creșteri ale chiriilor în ultimii 5 ani, indiferent de anul de contrucție al imobilului în care se aflau.
Chiria medie a unei garsoniere a crescut în București de la 280 de euro în 2018 la 329 de euro în 2023.
Indiferent de anul de construcție al imobilului, chiriile garsonierelor au crescut în ultimii 5 ani, însă trebuie menționat că cele mai mari creșteri (+60 de euro) au fost în imobile construite după anii 2000.
Apartamentele de 2 camere noi atrag cele mai mari chirii
Chiria medie a unui apartament cu două camere a crescut ușor în ultimii 5 ani, de la 431 de euro la 449 de euro. După garsoniere, apartamentele de două camere sunt cele mai căutate locuințe de închiriat.
La aceste locuințe apare și prima scădere: chiriile apartamentelor cu 2 camere din blocuri construite înainte de 1977 au scăzut de la o medie de 434 de euro pe unitate la 407 euro.
Apartamentele de 2 camere din perioada 1978-2000, precum și cele din perioada 2000-2010, și-au păstrat chiriile la același nivel sau au suferit creșteri neînsemnate în perioada 2018-2023.
Singura creștere sesizabilă în ceea ce privește chiriile apartamentelor de 2 camre a avut loc la unitățile construite după 2010, care au crescut, în medie, de la 478 de euro la 507 euro.
Comentarii articol (0)