Interes crescut pentru chirii la început de an. Românii au văzut cu 50% mai multe anunțuri de închiriere. Nici prețurile nu au stat pe loc. În Capitală sunt mai mari cu 20% față de anul trecut. Proprietarii profită de întoarcerea studenților la facultate, dar și că în plin val de scumpiri, unii români amână cumpărarea unei locuințe și continuă să stea în chirie.
Monica Dudău - marketing manager platformă de anunțuri imobiliare: Numărul de pagini vizualizate a crescut cu 49% de la lună la lună. E o creștere fulminantă. Numărul de interacțiuni între un potențial chiriaș și un proprietar care a crescut cu 21% de la an la an. Sunt mai mulți studenți care au revenit fizic la facultăți. Există un segment al oamenilor, care anterior erau interesați de o proprietate de cumpărat și care s-au reorientat, temporar, pentru o proprietate de închiriat.
Costurile de închiriere în Capitală sunt mai mari cu 20% față de anul trecut, pe fondul cererii ridicate, dar și a creșterii impozitului pe veniturile obținute din chirii.
O garsonieră se închiriază de la 280 de euro, în sectorul 5 și până la 360 de euro în sectorul 1. Cine vrea mai mult spațiu poate opta pentru pentru închirea unui apartament. Cu două camere costă, în medie, între 400 și 600 de euro pe lună, în funcție de zonă. Unul cu trei camere se închiriază și cu 850 de euro în sectorul 1. Tot în aceeași zonă, chiria pentru un apartamente cu 4 camere ajunge la 1900 de euro.
Oana Ivan - expert imobiliar: Cea mai mare cerere înregistrată în ultimii doi ani a fost pentru studiourile duble și pentru apartamentele de două camere în defavoarea garsonierelor. S-a înregistrat o cerere sau un interes mai crescut către apartamentele cu spații mai mari.
BNR a păstrat dobânda-cheie la 7%. Ratele nu mai cresc, dar nici nu scad
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât joi menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, stabilit în şedinţa de politică monetară din ianuarie, informează banca centrală.
De asemenea, BNR a decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Comunicatul BNR arată că rata anuală a inflației a scăzut la 16,37 la sută în decembrie 2022, de la 16,76 la sută în noiembrie, rămânând doar marginal deasupra nivelului prognozat, în principal ca efect al ieftinirii combustibililor, pe fondul descreșterii cotației petrolului și al aprecierii leului în raport cu dolarul SUA.
Prin urmare, în trimestrul IV 2022, rata anuală a inflației a ajuns pe un platou, așa cum s-a anticipat, înregistrând pe ansamblul intervalului o creștere mult mai modestă decât în trimestrele precedente (de la 15,88 la sută în septembrie), în condițiile accentuării impactului dezinflaționist al dinamicii agregate a componentelor exogene ale IPC, sub influența scăderii considerabile a prețului combustibililor.
Rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a reaccelerat ușor creșterea în ultimele luni ale anului trecut, contrar previziunilor, mărindu-se de la 11,9 la sută în septembrie, la 14,6 la sută în decembrie 2022, pe fondul continuării scumpirii alimentelor procesate, dar și al creșterilor cvasi-generalizate de prețuri consemnate pe segmentul mărfurilor nealimentare și pe cel al serviciilor. Evoluția inflației CORE2 ajustat continuă să reflecte efectele majorărilor ample ale cotațiilor materiilor prime agroalimentare și ale costurilor cu energia și transportul, alături de influențele blocajelor în lanțuri de producție. Acestea au fost potențate și în acest interval de cotele înalte ale așteptărilor inflaționiste pe termen scurt și de reziliența cererii pe anumite segmente, precum și de ponderea însemnată deținută în coșul de consum de produsele alimentare și de cele importate.
ROBOR a ajuns la minimul ultimelor 7 luni
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut vineri la 7,11% pe an, de la 7,14% pe an, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Ultima dată când indicele a avut o valoare apropiată a fost pe 15 iulie 2022, când era la nivelul de 7,09%. La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la nivelul de 7,45% pe an, de la 7,47%, în timp ce ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,84% pe an, de la 7,85%.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), acesta este de 5,71% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%.
Comentarii articol (0)