Mai exact, Legea 248/2005 va stabili că cetățenii români care și-au stabilit domiciliul în străinătate vor putea solicita eliberarea unui pașaport simplu electronic ori a unui pașaport simplu temporar cu menționarea adresei din țara de domiciliu, nu doar a țării de domiciliu, așa cum stabilește legea acum.
Situațiile în care se va aplica noua regulă sunt cele în care un cetățean român:
- a dobândit un drept de şedere pentru o perioadă de cel puţin un an sau, după caz, i s-a prelungit succesiv dreptul de şedere, în decurs de un an, pe teritoriul statului respectiv;
- a dobândit un drept de şedere pe teritoriul statului respectiv, în scopul reunificării familiale cu o persoană care domiciliază pe teritoriul acelui stat;
- a dobândit un drept de lungă şedere sau, după caz, un drept de şedere permanentă pe teritoriul statului respectiv;
- a dobândit cetăţenia statului respectiv;
- a dobândit un drept de muncă ori este înscris într-o instituţie privată sau publică cu scopul principal de a urma studii, inclusiv de formare profesională.
Acest lucru se-ntâmplă deoarece, la înmânarea pașaportului simplu electronic ori a unui pașaport simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu, cetățenii români care și-a stabilit domiciliul în străinătate au obligația predării actului de identitate care atestă existența domiciliului în România, iar pașaportul CRDS este considerat document de călătorie, nu și de identitate.
Așadar, atunci când interacționează cu autoritățile, românii cu domiciliul în străinătate trebuie să prezinte “atât paşaportul CRDS, care face dovada identităţii şi a ţării de domiciliu, cât şi o carte de identitate provizorie, care să facă dovada reşedinţei din România”, după cum subliniază inițiatorii măsurii.
În plus, apare posibilitatea ca cetăţenii români care deţin deja un paşaport CRDS valabil să poată solicita înscrierea adresei de domiciliul pe document, prin aplicarea unui autocolant.
În fine, prin proiect se propune și modificarea OUG 97/2005, astfel încât prin act de identitate să se înțeleagă şi paşaportul simplu electronic sau temporar cu menţionarea adresei din ţara de domiciliu.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul legislativ trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (2)