Practic, contribuabilul supus inspecției fiscale care a cerut emiterea deciziei provizorii n-o poate contesta înainte ca Fiscul să vină cu decizia finală de impunere. Asta tocmai pentru că prin decizia finală se pot face corecturi/ajustări la cele stabilite prin decizia provizorie.
„Desigur, deciziile de impunere provizorie pot fi contestate, însă numai împreună cu deciziile de impunere emise urmare a finalizării inspecției fiscale. Este o soluție legislativă lesne de înțeles, obligațiile fiscale stabilite prin decizia de impunere provizorie urmând să fie incluse în decizia de impunere emisă urmare a finalizării inspecției fiscale, includere care poate impune și efectuarea unor regularizări”, ne-a explicat Iacob Buga, Of Counsel, Dobrinescu Dobrev SCA.
„Deși nu excludem această ipoteză, considerăm că, în practică, nu ne vom confrunta des cu astfel de regularizări dacă deciziile de impunere provizorie vor fi emise pentru un anumit tip de obligație fiscală pentru întreaga perioadă supusă verificării în cadrul inspecției fiscale”, a completat Luisiana Dobrinescu, Managing Partner, Dobrinescu Dobrev SCA.
În timpul derulării unei inspecții fiscale, autoritățile pot să emită, la cerere, o decizie provizorie de impunere, conform Codului de procedură fiscală. Asta se poate întâmpla atunci când, deși s-au identificat sume suplimentare de plată, verificările sunt mai ample și trebuie să continue.
De câteva luni, companiile pot cere o decizie de impunere provizorie atunci când a trecut jumătate din perioada inspecției fiscale și încă n-au fost informate despre finalizarea verificării unei perioade și a unui tip de obligație fiscală, conform OUG 188/2022. În aceste situații, autoritățile sunt obligate să emită decizii provizorii, iar avantajul lor este că stopează acumularea de accesorii pentru sumele suplimentare stabilite.
Practic, prin solicitarea deciziei provizorii, firma plătește mult mai puțin la stat decât dacă ar fi să aștepte decizia finală de impunere emisă atunci când inspecția fiscală se încheie cu totul. Asta deoarece, de multe ori, obligațiile fiscale accesorii se pot ridica la sume considerabile, prin raportare la obligațiile fiscale principale.
Decizia provizorie devine titlu executoriu mai repede decât înainte de ordonanța amintită - la data la care se împlinește termenul de plată, după cum urmează:
- termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare, dacă data comunicării deciziei este cuprinsă în intervalul 1 - 15 din lună;
- termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare, dacă data comunicării deciziei este cuprinsă în intervalul 16 - 31 din lună.
Comentarii articol (0)