„Din Fondul de garantare se asigură plata creanțelor salariale ce rezultă din contractele individuale de muncă și din contractele colective de muncă încheiate de salariați cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunțate hotărâri judecătorești definitive de deschidere a procedurii insolvenței, denumiți în continuare angajatori în stare de insolvență”, stabilește Legea nr. 202/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale.
Toți angajatorii contribuie câte puțin la acest fond, în fiecare lună, pentru fiecare salariu plătit: 15% din contribuția asiguratorie de muncă, mai exact. Din resursele Fondului de garantare se suportă, în limitele și în condițiile prevăzute în Legea 202, următoarele categorii de creanțe salariale:
a) salariile restanțe;
b) compensațiile bănești restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihnă neefectuat de salariați, dar numai pentru maximum un an de muncă;
c) plățile compensatorii restante, în cuantumul stabilit în contractul colectiv de muncă și/sau în contractul individual de muncă, în cazul încetării raporturilor de muncă;
d) compensațiile restante pe care angajatorii au obligația de a le plăti, potrivit contractului colectiv de muncă și/sau contractului individual de muncă, în cazul accidentelor de muncă sau al bolilor profesionale;
e) indemnizațiile restante, pe care angajatorii au obligația, potrivit legii, de a le plăti pe durata întreruperii temporare a activității.
Suma totală a creanțelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depăși cuantumul a 5 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat, prevede Legea 202/2006, unde salariul mediu brut este cel comunicat de Institutul Național de Statistică în luna în care s-a deschis procedura insolvenței. |
Aceste datorii sunt suportate de fondul special pentru o perioadă de cinci luni consecutive.
Dacă angajatorul iese din insolvență și se redresează, va trebui să returneze Fondului banii plătiți pentru a acoperi creanțele salariale.
Angajații cer, în nume propriu, banii de la Fond?
„(1) Stabilirea cuantumului creanțelor salariale cuvenite salariaților și efectuarea plății acestora se realizează de agențiile teritoriale, la cererea scrisă a administratorului sau lichidatorului angajatorului în stare de insolvență.
(2) Agenția teritorială poate proceda la stabilirea cuantumului creanțelor salariale cuvenite salariaților și la efectuarea plății acestora și în baza cererii formulate de către salariații angajatorului în stare de insolvență sau de organizațiile legal constituite ce reprezintă interesele acestora”, stabilește legea.
În primul rând, pentru a putea cere banii de la Fondul de garantare e nevoie ca o instanță să fi încuviințat intrarea în procedură de insolvență a angajatorului. Anterior acestui moment nu se pot cere bani de la Fond. De altfel, cererea de stabilire a cuantumului și de efectuare a plății se face însoțită de documente care atestă că împotriva angajatorului a fost pronunțată o hotărâre judecătorească definitivă de deschidere a procedurii insolvenței.
Legea stabilește, ca regulă, că administratorul sau lichidatorul companiei în insolvență face cererea către Fond, însă le oferă acest drept, în subsidiar, și angajaților sau organizațiilor care le reprezintă interesele. Înainte de a se adresa agenției teritoriale, salariații sau organizațiile legal constituite ce reprezintă interesele acestora trebuie să notifice în scris administratorul sau lichidatorul angajatorului în stare de insolventa, în vederea efectuării demersurilor necesare pentru plata creanțelor salariale. Fără această notificare, ce va trebui depusă alături de cererea formulată la Fondul de garantare, solicitarea nu va fi acceptată.