Astfel, prin implementarea Registrului general de evidență a salariaților în variantă online (Reges Online), la nivel național, acesta va permite accesul angajatorilor, salariaților și autorităților într-un sistem informatic centralizat. Al doilea proiect urmărește reforma activității de bază a instituției prin modernizarea și eficientizarea activităților de control în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă”, este explicat în raportul de activitate al Inspecției Muncii pentru anul 2022, care a fost făcut public recent.
Digitalizarea controalelor ITM
Reforma asumată de Guvern prin PNRR va duce la o schimbare radicală a relației inspectorilor din ITM-uri cu angajatorii, pe partea de control, termenul-limită fiind stabilit pentru ultimul trimestru din 2025. Scopul urmărit este, în mare, eficientizarea activității de control prin digitalizarea anumitor aspecte procedurale, în condițiile în care activitatea inspectorilor este destul de greoaie în momentul de față. În plus, va exista o comunicare electronică inclusiv cu Fiscul, pentru a ușura verificarea plății amenzilor și a situațiilor în care trebuie demarată executarea silită.
„Digitalizarea activității de control, prin implementarea unui sistem informatic adecvat și a semnăturilor electronice, de la întocmirea documentelor specifice până la comunicarea acestora atât entității controlate, cât și organelor fiscale, în cazul aplicării amenzii, are ca efect diminuarea timpului alocat controlului, respectiv alocat aspectelor procedurale aferente și, implicit, creșterea timpului alocat verificărilor, fapt care conduce la îmbunătățirea activității de control. Simplificarea procedurii de comunicare este atât în beneficiul instituției, cât și în beneficiul destinatarului, respectiv angajatorul controlat și organele fiscale care verifică plata amenzii sau, după caz, procedează la executarea obligației fiscale”, scrie în PNRR la acest proiect de digitalizare din domeniul muncii.
Conform informațiilor din plan, inspectorii din ITM-uri vor căpăta acces inclusiv la dispozitive mobile pentru verificările derulate „pe teren”. În același timp, o să dispară necesitatea de a comunica acte prin afișarea pe ușile angajatorilor și necesitatea firmelor de a trimite reprezentanți la ITM-uri pentru a obține rapoartele de control:
„Accesarea de pe teren, prin utilizarea unor dispozitive mobile, respectiv laptopuri și telefoane, a datelor necesare efectuării controlului, existente în baza de date a Inspecției Muncii, precum și a altor instituții (Fiscul, Registrul Comerțului, Evidența Populației etc.) conduce la efectuarea unor verificări mai complete. De exemplu, se va putea verifica dacă salariatul a fost declarat și autorităților fiscale sau dacă datele declarate sunt aceleași cu cele din contractul individual de muncă.
Eliminarea procedurii de afișare a documentelor de control, către entitatea controlată, facilitează procedura de comunicare a acestora, renunțând la o procedură anacronică de «lipire pe ușa infractorului» în favoarea unei modalități adaptate secolului 21, nivelul tehnologic, evoluția și relația de entitate controlată de administrație. Acest lucru este atât în beneficiul instituției, prin scurtarea timpului alocat problemelor procedurale, ca o consecință a eliminării dificultăților procedurale implicate, prin deplasarea la sediul angajatorului și găsirea unui martor și a entității controlate, prin eliminarea prejudiciului de imagine pe care îl poate genera faptul că documentul este vizibil pentru oricine din acea locație și nu doar pentru ei.
În același timp, comunicarea electronică elimină necesitatea comunicării documentelor direct contravenientului, ceea ce necesită deplasarea acestuia (atunci când documentele nu sunt încheiate la sediul social) la ITM sau în altă parte pentru a primi raportul de control.”
Până acum, putem spune că pașii autorităților în direcția digitalizării controalelor ITM au fost destul de timizi. În 2021 s-a stabilit că, în vederea derulării unui control, inspectorii de muncă pot cere în avans documente în format electronic (cele semnate electronic) și că angajatorii pot prezenta, în cadrul controalelor, inclusiv actele de muncă semnate electronic.
Sistemul nou pentru Revisal
Acum un an, parlamentarii au stabilit, prin Legea 144/2022, că angajații vor avea acces direct online la datele lor din Registrul general de evidență a salariaților, supranumit Revisal. Asta pentru a vedea oricând vechimea în muncă acumulată, dar și pentru a obține mai ușor, la nevoie, un document palpabil cu aceasta.
Totuși, procedura ce permite accesul direct al salariaților la datele lor din Revisal, inclusă în HG 1.164/2022, prevede că acest lucru va fi posibil abia din 2025. De ce e nevoie de atâta timp pentru implementare? Deoarece, așa cum scriam mai sus, autoritățile și-au asumat prin PNRR că vor veni cu un sistem nou pentru Revisal, termenul-limită de punere în funcțiune fiind stabilit pentru ultimul trimestru al anului 2024. Practic, vorbim de un proiect mult mai complex decât pare la prima vedere.
Conform calendarului stabilit pentru implementarea PNRR, autoritățile spun că, în ultimul trimestru din 2024, „sistemul informatic Reges Online este implementat și interoperabil, asigurând accesul autorităților și instituțiilor publice la înregistrarea datelor în interfața de programare a aplicațiilor (API). Proiectul Reges Online vizează digitalizarea relației ITM cu angajatorii, facilitând transmiterea datelor privind angajații și contractele individuale de muncă ale acestora”.
Teoretic, implementarea noului sistem ar urma să fie făcută în două etape, începând cu anul 2023.
Comentarii articol (1)