Obligațiile lucrătorului
Odată dobândit statutul de lucrător cultural profesionist, în condițiile OUG nr. 21/2023, însemnând înregistrarea în registrul special (inexistent la momentul redactării acestui material), primul lucru pe care trebuie să-l facă lucrătorii culturali este să se înregistreze în scop fiscal ca atare, pentru o durată de trei ani.
„În termen de 30 de zile de la comunicarea aprobării sau, după caz, de la îndeplinirea termenului de aprobare tacită, lucrătorul cultural profesionist comunică Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de la domiciliul său fiscal, în format fizic sau prin mijloace electronice, o cerere de înregistrare fiscală ca lucrător cultural profesionist, însoţită de dovada luării în evidenţă în registru sau, după caz, de cererea comunicată către administratorul registrului însoţită de o declaraţie pe propria răspundere privind îndeplinirea condiţiilor de aprobare tacită”, prevede ordonanța.
Apoi, în cel mult 30 de zile, ANAF va emite un certificat de înregistrare fiscală ca lucrător cultural profesionist, comunicat prin mijloace electronice, în cel mult trei zile de la emitere.
În desfășurarea activităților lor, lucrătorii vor încheia două tipuri de contracte diferite, iar veniturile obținute se încadrează fiscal în două categorii, după cum urmează:
- dacă încheie contracte de desfășurare a activității culturale, veniturile obținute sunt încadrate ca venituri din activități independente; așa cum e prezentat mai jos, în cazul acestor contracte, impozitul se reține la sursă; lucrătorii pot ajunge însă să datoreze contribuții sociale la pensii și sănătate, caz în care vor trebui să depună declarația unică anual; mai exact, similar PFA-urilor, în funcție de depășirea unor plafoane de venit (6, 12 sau 24 de salarii minime), vor datora contribuții sociale mai mici sau mai mari;
- dacă încheie contracte de cesiune a drepturilor de proprietate intelectuală, veniturile obținute sunt încadrate ca venituri din drepturi de proprietate intelectuală; mai multe despre impozitarea acestor venituri, în acest material.
Obligațiile plătitorului de venit
Impozitul datorat de lucrătorii culturali profesionişti pentru veniturile realizate din contracte de desfăşurare a activităţii culturale se reţine la sursă de către plătitorul de venit la momentul plăţii veniturilor şi reprezintă impozit final, potrivit OUG 21/2023.
Pentru venitul obţinut din contracte de desfăşurare a activităţii culturale, venitul net fiscal se calculează prin aplicarea asupra venitului brut a unei cote forfetare de deducere de 40%.
Cât despre obligațiile plătitorilor de venituri din proprietate intelectuală, mai multe detalii sunt oferite aici.
Mai departe, ordonanța stabilește o altă obligație fiscală pentru toți plătitorii de venituri ai lucrătorilor culturali profesioniști, indiferent de tipul de contract și de venit obținut: „contribuţie asiguratorie reprezentând 1% din valoarea fiecărui contract încheiat cu un lucrător cultural profesionist”. Aceasta se declară şi se virează în condiţiile prevăzute pentru contribuţia asiguratorie pentru muncă, prin aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 2206 din Codul fiscal.
De asemenea, plătitorii de venit ai lucrătorilor culturali profesionişti au obligaţia de a depune semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului, o declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiei asiguratorii şi evidenţa nominală a persoanelor pentru care a fost plătită contribuţia. Acest tip de declarație va trebui reglementat distinct, în cel mult 120 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței.
Comentarii articol (2)