Noua obligație de informare ce vizează unitățile de alimentație publică, indiferent că vorbim de cele ce servesc mâncare fizic sau de cele care onorează (și) comenzi online e prevăzută de Ordinul ANPC 201/2022. Inițial, obligația trebuia să intre în vigoare mai devreme, dar se aplică oficial din 15 martie anul acesta.
Din 15 martie, așadar, devine obligatorie indicarea informațiilor privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 de grame în cadrul produsului finit sau al mâncării furnizate de unitățile de alimentație publică:
„Indicarea informațiilor privind tipul și cantitatea ce depășește 20 g a ingredientelor compuse constituente ale produsului finit/mâncării furnizat/e de unitățile de restaurație colective, a declarației nutriționale, precum și a aditivilor utilizați se face astfel încât informațiile să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/ mâncări sau, în cazul comercializării la distanță, înainte de finalizarea comenzii”.
În cuvinte cât se poate de simple, toate unitățile de alimentație publică trebuie acum să arate, în dreptul fiecărui preparat sau produs servit, informații privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 de grame în componența acestuia, care sunt eventualii aditivi folosiți și care sunt valorile nutriționale.
Recent, pe site-ul ANPC a apărut și o secțiune dedicată acestei noi obligații și pe care operatorii economici vizați ar trebui să o aibă în vedere, accesibilă aici.
Pe scurt, noua secțiune pune la dispoziție un ghid practic de consiliere privind aplicarea noului cadru legal în vigoare la comercializarea în vrac a produselor alimentare, respectiv a produselor finite/mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colectivă, precum și câteva link-uri utile referitoare la nutrienți și modul de calcul al nutrienților din preparatele alimentare servite.
Astfel, pentru fiecare tip de operator economic (unitățile cu vânzare directă de tipul braseriilor, pizzeriilor, berăriilor, ceainăriilor, unităților de organizare de evenimente, unitățile de tip catering, operatori din online etc.) există precizări referitoare la cum ar trebui să arate meniul sau aplicația de comandat mâncare.
ANPC subliniază în ghid că precizarea tuturor ingredientelor nu presupune indicarea denumirii lor comerciale (exemplu: „cremă vegetală”, iar nu denumirea comercială a cremei efectiv folosite), dar și că trebuie trecute toate ingredientele, oricât de mici ar fi cantitățile (sare, zahăr, grăsimi etc.).
Exemplu - unitățile de tip fast-food, unde meniul este prezentat si pe panouri de prezentare sau la zona de „drive-thru”, vor fi înscrise in mod obligatoriu urmatoarele informații, conform ghidului:
Apoi, în cazul unităților de organizare evenimente, „meniul elegant pus pe masă în cadrul unui eveniment trebuie să aibă informațiile legate de denumirea produsului, lista ingredientelor, inclusiv aditivii și evidențierea alergenilor”, scrie ANPC în recentul ghid.
Mai multe despre noua obligație și despre eventualele riscuri ale nerespectării sale, aici.