După cum s-a stabilit încă din 2010, în a doua duminică a lunii mai se sărbătorește Ziua tatălui. În 2023, Ziua tatălui se sărbătorește în acest weekend, mai exact, pe 14 mai, iar cu această ocazie, prezentăm o serie de informații pe care tații trebuie să le știe când este vorba de drepturile lor.
Concediul paternalPotrivit actualei versiuni a
Legii nr. 210/1999 privind concediul paternal, tatăl copilului nou-născut care are calitatea de lucrător are dreptul la un concediu paternal plătit de
zece zile lucrătoare.
În situația în care tatăl copilului nou-născut obține un atestat de absolvire a unui curs de puericultură (i se prezintă noțiuni elementare teoretice și practice în vederea îngrijirii copilului mic), durata concediului paternal se majorează cu cinci zile lucrătoare și astfel se ajunge la un
concediu de 15 zile.
În 2022 s-a stabilit că tatăl poate beneficia de extinderea concediului pentru fiecare copil nou-născut, pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultură, indiferent când este acesta obținut, nu doar pentru primul copil, cum era înainte.
La începutul anului, lista centrelor unde se pot face cursurile de puericultură, care permit taților mai multe zile de concediu paternal,
a fost extinsă.
Acest tip de concediu trebuie cerut în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, dovedită prin certificatul de naștere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a solicitantului.
Pe perioada concediului, tatăl aflat în concediu paternal primește o indemnizație egală cu salariul corespunzător perioadei respective, aceasta fiind plătită din fondul de salarii al angajatorului.
Concediul de creștere a copiluluiTotodată, un tată poate opta pentru intrarea în concediu de creştere a copilului (CCC). Pentru asta, el trebuie să fi realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, conform
OUG nr. 111/2010.
În mod normal, concediul de creştere se acordă până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului și, în această perioadă, tatăl primeşte o indemnizaţie în cuantum de
85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.
Valoarea minimă a indemnizației lunare nu poate fi, anul acesta, mai mică de 1.495 de lei, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.
Așa cum se-ntâmplă în cazul mamelor, și tații pot beneficia de stimulentul de inserţie după ieşirea din CCC. În momentul de față, stimulentul de inserție poate avea două valori: 1.500 lei - de care pot beneficia cei care se întorc la lucru înainte de vârsta de şase luni a copilului, respectiv un an în cazul copilului cu dizabilităţi și 650 lei/lună - dacă se întorc la muncă după aceste termene.
Concediul de acomodareÎn cazul adopției unui copil, tații au dreptul la un concediu de acomodare de
cel mult doi ani, potrivit
Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei.
Pe toată această perioadă, un tată poate primi o indemnizație lunară, ce reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției.
Valoarea minimă trebuie să treacă de 2.000 de lei, în timp ce cea maximă nu poate depăși valoarea de 8.500 de lei.
Concediul pentru îngrijirea copilului bolnavCu condiția de a fi salariați, taţii au dreptul, potrivit
OUG 158/2005, la un concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, ce nu poate depăşi, de principiu,
45 de zile pe an pentru fiecare copil. Acest concediu se acordă în scopul îngrijirii copilului bolnav în vârstă de până la şapte ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
În cazul copilului cu afecțiuni grave, taţii au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani. Indemnizaţia pentru concediul de îngrijire a copilului este de 85% din baza de calcul.
Zi liberă pentru controlul medical de rutină al copiluluiPotrivit
Legii 91/2014, tații pot beneficia de
o zi liberă pe an pentru a-și duce copilul la controlul medical de rutină. Totuși, angajatorul nu are obligația de a plăti salariul pe ziua respectivă. Ziua liberă se acordă în urma unei cereri depuse cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic.
De asemenea, pentru a beneficia de această zi liberă, tatăl trebuie să dea o declarație pe propria răspundere că mama nu a solicitat și nici nu va solicita, la rândul său, ziua liberă pentru verificarea sănătăţii copilului.
Situații legale în relația cu copilulAutoritatea părintească aparține ambilor părinți, iar asta rămâne regulă chiar și după divorț. Părintele despărțit de copilul său păstrează dreptul de a ține legătura cu el și are un cuvânt de spus în creșterea și educarea lui. Astfel, un tată îşi va putea exercita în continuare autoritatea părintească asupra a ceea ce se întâmplă în creşterea şi educaţia copiilor săi.
Apoi, în cazul unui divorţ, cu condiția să nu fi fost decăzut din drepturile părinteşti, tatăl are drept de vizitare, dar și de găzduire a minorului.
Comentarii articol (0)