Astfel, spre deosebire de ceea ce se întâmpla înainte, când doar medicul de familie putea elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură, acum, HG 244/2000 prevede că și personalul specializat din cadrul altor tipuri de entități poate elibera acest document. Este vorba despre:
- spitale,
- maternități,
- clinici medicale sau
- alte unități de profil.
Tații pot urma cursurile amintite în perioada de sarcină a mamei sau după nașterea copilului.
După ce sunt verificate noțiunilor dobândite de tați, medicul de familie sau, după caz, personalul specializat din cadrul spitalelor sau altor unități de profil eliberează acestora un atestat de absolvire a cursului de puericultură.
Dacă tatăl nou-născutului este medic sau asistent medical, nu mai este necesară absolvirea cursului de puericultură, ci numai obținerea atestatului amintit mai sus.
Atestatul reprezintă actul doveditor prin care se constată însușirea noțiunilor privind îngrijirea copilului nou-născut și cuprinde, suplimentar, datele personale din cartea de identitate a tatălui, data eliberării, semnătura și parafa medicului de familie sau, după caz, a personalului specializat din spitale ori din unități de profil care organizează astfel de cursuri.
În baza atestatului, tatăl copilului nou-născut, care participă efectiv la îngrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal plătit de 15 zile lucrătoare, prin majorarea duratei standard a concediului paternal, care-i de zece zile lucrătoare, cu încă cinci zile lucrătoare.
Majorarea duratei concediului paternal pentru tații care urmează cursuri de puericultură se aplică pentru fiecare copil nou-născut, respectiv pentru fiecare naștere în cazul sarcinilor multiple pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultură, indiferent când este acesta obținut.
Înainte de apariția schimbărilor privind concediul paternal, acesta putea fi prelungit, în baza atestatului de absolvire a cursului de puericultură, o singură dată, indiferent de numărul copiilor.
Comentarii articol (0)