HG nr. 1577/2022 a apărut miercuri în Monitorul Oficial, după câteva luni de când a fost pus în dezbatere și a actualizat normele de aplicare cu noile prevederi ale duratei concediului paternal, respectiv creșterea de la cinci la 10 zile lucrătoare, iar dacă tatăl satisface serviciul militar durata va fi modificată la 10 zile lucrătoare, în acord cu schimbările aduse pe final de august Legii concediului paternal nr. 210/1999.
Astfel, pe baza absolvirii unui singur curs de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu cinci zile lucrătoare pentru fiecare copil nou-născut. Documentul stabilește că tații care participă efectiv la îngrijirea copilului au dreptul la concediu paternal indiferent dacă părinții copilului sunt căsătoriți sau nu, ori dacă copilul este adoptat. Pentru acordarea dreptului, tatăl trebuie să se adreseze angajatorului, în scris, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului sau copiilor, în cazul sarcinilor multiple.
S-a eliminat prevederea legată de acordarea acestui drept doar salariaților, asigurați în sistemul asigurărilor sociale, cu noile prevederi din lege, respectiv lucrător care are un raport de muncă sau de serviciu, indiferent de modul de organizare și de finanțare a angajatorului, precum și polițiștii, cadrele militare, soldații, gradații profesioniști și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, în activitate.
Noul act normativ a introdus și schimbări legate de susținerea cursurilor de puericultură care se vor putea ține, pe lângă în cabinetul medicului de familie al tatălui, și în anumite spitale sau maternități sau în clinici medicale sau alte unități de profil care organizează astfel de cursuri. Spre deosebire de prevederile anterioare, din care reieșea că doar medicul de familie poate elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură, și personalul specializat din cadrul spitalelor, maternităților, clinicilor medicale sau altor unități de profil poate elibera acest document.
În cazul în care mama copilului nou-născut decedează în timpul nașterii sau pe perioada concediului de lăuzie, tatăl va beneficia, după caz, de o indemnizație egală cu 85% din media veniturilor brute din ultimelor șase luni de activitate ale sale, dacă îndeplinește condițiile pentru acordarea concediilor medicale, sau ultimele șase luni de activitate ale mamei copilului, dacă tatăl nu îndeplinește stagiul de cotizare pentru acordarea concediilor medicale.
Această indemnizație va fi plătită de angajatorul tatălui din fondul de salarii.
De menționat, în final, că în tot cuprinsul normelor modificate se face referire și la sarcinile multiple.