Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
OMS: Îndulcitorii fără zahăr nu ajută la slăbit și pot fi periculoșiOrganizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis luni o recomandare împotriva utilizării îndulcitorilor fără zahăr (NSS) ca metodă de slăbit, arătând că datele adunate până în prezent arată că aceștia nu sunt eficienți, ba mai mult, pot provoca afecțiuni precum diabetul de tip 2 sau bolile cardiovasculare, informează Agerpres.
Directorul OMS pentru nutriţie şi siguranţă alimentară, Francesco Branca, spune că au fost revizuite în mod sistematic datele adunate despre consumul îndulcitorilor fără zahăr. Pe termen lung, folosirea lor nu duce la reducerea grăsimii nici la adulți, nici la copii, arată studiile.
Ca în cazul zahărului, folosirea acestor tipuri de îndulcitori pe termen lung poate duce la un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare dar și la o rată mai mare a mortalității la adulţi.
Cum au devenit postlicealele sanitare fabrici de bani. Deși scot absolvenți pe bandă rulantă, posturile din spitale rămân neocupateÎn România sunt sute de şcoli postliceale sanitare, din care ies anual mii de asistenţi, dar posturile din spital rămân neocupate. Și nu pentru că toți pleacă în străinătate, ci pentru că diplomele sunt de formă. Doar 10% dintre absolvenți trec de concursurile din spitale. Urmează un nou episod din campania Pacient în România.
-E nevoie de Bacalaureat? -Liceu terminat, fără diplomă de Bac, dar liceul să fie terminat.E singura condiție pe care legea din România o cere celor care vor să devină asistenți medicali. Pe cât de ușor se intră, pe atât de ușor se trece prin aceste școli, majoritatea private.
Pe site-uri, postlicealele sanitare au anunțuri care vând mirajul străinătății - oricine se poate înscrie, indiferent de vârstă, iar la finalul celor 3 ani, diploma îl poate propulsa în spitalele de afară. Am mers și noi la câteva şcoli să vedem cât de uşor poate deveni o persoană asistent medical. Ni se spune că prezența la cursuri nu e chiar obligatorie.
Expert: "Chiar dacă oprim încălzirea globală, nivelul mării va continua să crească timp de secole". Ce țări și orașe sunt în pericolCreșterea nivelului mării este, probabil, cea mai gravă consecință a crizei climatice actuale. Oceanul absoarbe mai mult de 90% din gazele cu efect de seră care sunt pompate în atmosferă.
Acest lucru face ca nivelul mării să crească. De asemenea, ghețarii și calotele de gheață se topesc, alimentând oceanele lumii, potrivit Newsweek. Lucrul înfricoșător? Toate acestea se întâmplă într-un ritm alarmant, iar oamenii de știință se tem că ar putea scăpa de sub control dacă efectele schimbărilor climatice nu sunt atenuate imediat.
"Ratele actuale la nivel global sunt de 4 milimetri/an, ceea ce într-un secol înseamnă 40 de centimetri, dar, în general, se așteaptă ca acest lucru să crească și am putea ajunge la aproximativ 60 de centimetri până în 2100. Chiar dacă oprim încălzirea globală prin reducerea emisiilor la zero, nivelul mării va continua să crească timp de secole", a declarat pentru Newsweek Kevin Trenberth, cercetător la Centrul Național de Cercetare Atmosferică (NCAR) din Boulder, Colorado.
Comentarii articol (0)